Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло 9 лесни начина да подобрите храносмилането си

9 лесни начина да подобрите храносмилането си

9 лесни начина да подобрите храносмилането си - изображение

Всеки един от нас е имал периоди на проблем с храносмилането. За някои обаче това е хронично състояние и може сериозно да навреди на цялостното здраве. Изпитаните препоръки, които сме ви приготвили по-долу ще помогнат на всички, които страдат от синдром на раздразненото черво, запек, диария и други проблеми, свързани с храносмилането. Тук е моментът да добавим, че не е нужно да имате проблем - правилното храносмилане е важно за оптималното качество на живот.

1. Добавете най-малко 25 грама фибри в ежедневната си диета.

Проучванията показват, че богатите на фибри храни помагат за възстановяването на баланса в червата и подобряване на условията при синдром на раздразненото черво, запек и хемороиди.

Стандартните препоръки са 38 грама фибри на ден за мъжете и най-малко 25 за жените. Това е може би по-лесно изпълнимо, отколкото си мислите: например, 1 чаша варен черен боб съдържа около 15 грама фибри, повече от половината от препоръчителната дневна доза за жените.

За да сте сигурни, че осигурявате дневната дажба от 25 грама фибри, изберете още храни като ябълки, малини, круши, ябълки, грах, леща, боб, слънчогледово семе и бадеми.

2. Пийте повече вода.

Изследванията показват, че ползите от яденето на фибри може да бъде сериозно повишени чрез увеличаване на консумацията на течности на най-малко 1,5 до 2 литра на ден, или около осем чаши.

Това е така, защото достатъчно прием на течности е от решаващо значение за влакната да работят правилно в храносмилателния тракт.

За да се уверите, че поемате достатъчно течности, дръжте 500ml стъклена бутилка на бюрото си, като се стараете да я пълните най-малко три пъти на ден.

Пиенето на една или две чаши неподсладен зелен или билков чай през деня също е чудесен начин да бъдете хидратирани и да получите тласък на фитонутриенти.

3. Отървете се преработените въглехидрати.

Преработените въглехидрати - като бяло брашно, инстантната овесена каша, бяла захар, високо - фруктозен царевичен сироп и всичко направено с тях - нарушава чревната микрофлора, като създава дисбаланс между добрите и лошите бактерии.

Няколко проучвания са установили, че рафинираната захар може да доведе до свръхрастеж на вредни бактерии в червата, а рафинираните зърна увеличават риска от рак на стомаха, дебелото черво и храносмилателния тракт.

4. Отпуснете се с билкови чайове.

Билковите чайове помагат в борбата с подуването и възпалението, подпомагат храносмилането. Изследванията показват, че най-полезните чайове за храносмилането са джинджифил, мента, анасон, копър, цитрусови плодове, глухарче, артишок, маточина, лайка.

Чаят от лайка може да помогне за облекчаване на нарушено храносмилане, диария, гадене и стомашно-чревно дразнене.

5. Хранете вашите черва с добри бактерии.

Пробиотиците (живи бактерии) и пребиотиците (храни за бактериите) увеличават нивата на бифидобактерии или полезни бактерии, които доказано помагат за облекчаване на запек, намаляване на храносмилателни разстройства и свеждане до минимум симптомите на раздразненото черво.

За да добавите още пробиотици към диетата си, яжте ферментирали храни като кисело зеле, темпе, кисело мляко, кефир и др. Природните пребиотици включват чесън, аспержи, лук, праз.

6. Избягвайте широкоспектърни антибиотици, когато е възможно.

Изследванията показват, че широкоспектърните антибиотици намаляват бактериалното многообразие в червата, убиват полезните бактерии и подпомагат устойчивостта на вредните бактерии.

Честият прием на антибиотици може да доведе до хроничен дисбаланс в червата, което може да предизвика стомашно-чревни проблеми. Уверете се, че ги използвате само когато е абсолютно необходимо.

7. Яжте цвекло.

Тези червени кореноплодни зеленчуци притежават мощен антиоксидант и противовъзпалителни свойства. Освен това, проучвания са показали, че те могат да намалят риска от преканцерозни лезии в дебелото черво.


Препоръчваме ви комбиниране на цвекло с ябълки, моркови, джинджифил, краставици, ягоди и целина за направата на вкусни сокове.

8. Практикувайте пози от йога.

Йога доказано подобрява кръвообращението около червата, намалява симптомите на синдрома на раздразненото черво, подобрява функцията на червата, намалява напрежението и болката.

Всеки път, когато имате запек или болки от някакъв тип, свързани с храносмилането, то всички пози от йога, които включват усуквания могат да ви бъдат от полза.

Препоръчваме ви пози в помощ на храносмилането като ръцете до краката (наведени напред), поза триъгълник, поза кобра, поза риба и скакалец.

4.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлтернативна медицинаЗдравни съветиЛеченияЛюбопитноРецептиНовиниДиетиБотаникаСпортХрани и ястияХранене при...СнимкиМедицински изследванияИсторияКлинични пътекиЛайфстайлОрганизацииТестовеЗдравни проблемиСпециалистиЗаведенияПроизводители