Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Obalon – новата процедура за отслабване, която можеш да погълнеш

Obalon – новата процедура за отслабване, която можеш да погълнеш

Obalon – новата процедура за отслабване, която можеш да погълнеш - изображение

Когато става дума за хапчета за отслабване, човек си представя медикамент, чрез който ще вкара в организма си химикали, които или ще ускорят метаболизма му, или притъпят усещането му за глад. С Obalon обаче случаят е по-различен – това е хапче, което не съдържа нищо друго, освен… балон.

Разработен в САЩ, Obalon представлява стомашен балон, който се доставя в организма неоперативно – чрез поглъщане. Той е свързан с микрокатетър, чрез който щом веднъж достигне стомаха, бива надут до размера на ябълка, след което тръбичката се отстранява. Цялата процедура отнема не повече от 10 минути, а времето, пред което балонът ще остане надут в стомаха на пациента, е 12 седмици. В случай на необходимост и по преценка на лекаря, човек може да приеме още две хапчета през 30 дни, или иначе казано максималното количество на балоните, които може да носи в стомаха си, са 3, погълнати в рамките на 60 дни.

Основната цел на Obalon е да засили усещането за ситост при пациентите, страдащи от наднормено тегло, без да е необходимо да се подлагат на инвазивни хирургически процедури. Терапията с този метод може да продължи максимум 36 седмици, ако бъде проведена в пълния й капацитет /с три балона/, като всеки балон трябва да бъде отстранен ендоскопски /чрез тръба, поставена в хранопровода на пациента/ в амбулаторни условия, без да е необходима пълна упойка, 12 седмици след попадането му в стомаха.


Процедурата Obalon е удачна за хора, чийто индекс на телесната маса е 27 и по-голям, както и при онези, които са класифицирани като прекалено пълни. Клиничните опити, проведени в Обединеното кралство и САЩ, показват, че в рамките на 12 седмици пациентите губят средно по 7,7 килограма от теглото си.


Мненията относно ползите и вредите от Obalon сред британските лекари и специалисти се разминават, като някои изцяло отричат този метод. Там Фрай – президент на Child Growth Foundation /Фондация за развитието на децата/ и говорител на National Obesity Forum /Национален форум за проблемите с наднорменото тегло/ - е категоричен, че ключът към доброто здраве е в превенцията, а не в "поправянето" на щетите от неправилния начин на живот. "Това, към което в действителност трябва да се стремите, е да правите всичко по силите си, за да поддържате едно здравословно тегло, да живеете здравословно, да имате правилен начин на живот, така че никога да не достигнете до индекс на телесната маса 27".

В интервю за The Independent Сали Нортън – консултант хирург в Spire Hospital в Бристъл – изразява становището, че Obalon е в състояние да помогне на хората не просто да отслабнат, но да променят хранителните си навици, което е много по-съществено в дългосрочен план.


"Следя резултатите от прилагането на Obalon през последните години, тъй като бях впечатлена от потенциала на този метод, чрез който хората, които имат нужда да свалят килограми и да подобрят качеството си на живот, но не отговарят на условията за извършването на операция, могат да постигнат целите си". В допълнение към това, че ги освобождава от известно количество килограми в сравнително кратки срокове, Obalon способства за изграждането на нови хранителни навици, като научава пациентите да разпознават по-отчетливо усещането за ситост от приетата храна", смята Д-р Нортън.

В момента процедурата по поставянето и отстраняването на Obalon се извършва в ограничен брой частни клиники на територията на Обединеното кралство и струва близо 5000 щатски долара /3000 британски лири/ за терапия с два балона. Методът все още не е одобрен от Американската комисия по храните и лекарствата.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноИсторияЛайфстайлНовиниЗдравни съветиХранене при...ФизиологияКлинични пътекиСоциални грижиНаправления в медицинатаНормативни актовеСпортЛеченияБотаникаСнимкиСпециалистиАнкетиОрганизацииПроизводителиАптекиРецептиОткритияГеографияДиетиАлтернативна медицинаПсихологияТестовеКалкулатори