Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 9 странни неща, забранени по света

9 странни неща, забранени по света

9 странни неща, забранени по света - изображение

 

Забраните в различните държави са толкова много и разнообразни. Рядко научаваме много за тях, но малките детайли могат да предотвратят неприятни събития, ако сме на екскурзия в дадена страна. Някои от тях са толкова  нелепи и необичайни, че се чудим как е възможно да съществуват изобщо?

Представяме ви 9 странни неща, забранени по света.

Забранено е да се ядат бисквити на Коледа

Обединеното кралство

бисквити

През 1644 г., Оливър Кромуел забранява да се празнува Коледа, защото смята, че този празник не е морален. Храни, като  сладки кифлички и бисквити, но само на Коледа. Любопитното е, че не е издаден указ за премахване на закона на Кромуел, така че всеки англичанин технически извършва престъпление, когато яде бисквита на Коледа.

Забранено е да се докосват китовете

Обединеното кралство

китове

Ето още един странен закон в Обединеното кралство: всички китове, делфини и други морски бозайници в радиус от 3 мили от Великобритания се считат за собственост на кралицата, затова не се допуска да ги докосвате. Моля, опитайте се да не го направите, когато отидете на почивка.

Забранено е да се спасява човек от удавяне

Китай

стоп

Един законите на Китай гласи, че да спасите човек от удавяне е незаконен акт. Този закон е свързан с източната философия, в която се посочва, че да се намесваш в съдбата на човек е неморално. Скептиците обаче смятат, че китайските власти просто се опитват да контролират населението с този регламент.

Забранени са целувките на жп гарата

Франция

зона за целуване

Този закон е ефективен както във Франция, така и в някои станции в Обединеното кралство: на влюбените е забранено да се целуват щом прекрачат прага на железопътните гари.
Тази забрана се появява във Франция още през 1910 г., когато влаковете често се движат със закъснение, заради целуващи се двойки, които не искат да се разделят. В резултат на това властите забраняват размяната на интимности , но все пак обособяват специални "зони за целувки“ , където любителите могат да си откраднат момент на нежност.

Законът забранява да се хранят гълъбите

Италия

гълъби

Въпреки че обичате да храните гълъбите с парче хляб във Венеция това е незаконно деяние, което се наказва с глоба. Този закон е приет, за да не попречи на птиците да замърсяват красивите статуи и архитектурните паметници.

Киндер сюрприз е забранен продукт в Щатите

САЩ

яйце

Известните шоколадови яйца са забранени в цяла Америка от самото им появяване. Причината - в яйцата се поставят малки играчки, които могат да предизвикат задушаване, ако децата неволно ги погълнат. През 2013 г. най-накрая е позволено шоколадовите яйца да се продават и консумират, при условие, че вътре в тях се слагат големи играчки,  за да не могат децата да ги погълнат.

Не може да се плаща само с монети

Канада

пари

В Канада не можете просто да счупите старата си касичка и да си купите нещо с монетите. Закон, влязъл в сила през 1985 г., забранява плащането с монети,  ако цената на покупката надхвърля 10 канадски долара.

Нелегално е да забравите за рождения ден на съпругата си

Самоа

рожден ден

Самоа е независима държава в тихоокеанските острови, известна със своите необичайни закони. Един от тях гласи, че съпругът не трябва да забравя рождения ден на жена си. Ако това се случи, съдът ще накара мъжа да плати парична глоба, която ще бъде предадена направо в ръцете на съпругата му.

Забранено е да се стъпва върху пари

Тайланд

И накрая, закон, който всички пътници в Тайланд трябва да знаят. Гледайте къде  стъпвате, когато посещавате  тази екзотична страна, защото е незаконно да настъпите монета или пари с лика на велики тайландски управници, гравирани върху тях.

монети

източник: brightside.me 

по статията работи: Илияна Стоянова

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниИсторияЛюбопитноХранене при...СпортСтатистически проучванияАнкети