Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз 9 причини да не давате смартфон на децата си

9 причини да не давате смартфон на децата си

9 причини да не давате смартфон на децата си - изображение

Безспорно технологиите улесняват много живота ни. Но като родители трябва да сте загрижени за влиянието, което те оказват върху децата ви. Във време, в което и най-малките деца си имат собствени телефони, не се ли тревожите как той влияе на развитието им?

ПРОМЕНЯТ ВРЪЗКАТА ДЕТЕ-РОДИТЕЛ

Телефоните са огромно предимство, защото с тях можете да чувате детето си от почти всяка точка на света. Но влияят силно върху близките отношения между детето и неговите родители. Замествайки реалните разговори с телефонни, близостта между вас със сигурност ще намалее. 

Затова не позволявайте по-голямата част от разговорите с детето ви да бъдат по телефон. Дори да сте в различни държави, при всяка малка възможност прекарвайте пълноценно време с тях.

ОГРАНИЧАВА КРЕАТИВНОСТТА ИМ

С лесен достъп до смартфон по-голямата част от забавленията на хлапетата е онлайн. Игрите от такъв тип ограничават въображението на вашето дете, забавят моториката им, както и оптично сензорното им развитие.

НАМАЛЯВА СЪНЯ ИМ

Според редица проучвания смартфонът в леглото води до значително по-малко сън, будуване до късно, а в следствие от това и до умора.

Детето ви трябва да си е починало достатъчно, за да се събуди на следващия ден с готовност за нови разнообразни дейности и игри. Е, явно смартфонът никак не помага за това.

ВЪЗПРЕПЯДСТВА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ИМ ЗА УЧЕНЕ

Изследователи, занимаващи се с влиянието на смартфоните върху децата, са категорични, че устройствата са в ущърб на социално-икономическото развитие на детето, а често се случва да има и негативно влияние върху математическите му умения.

ВОДИ ДО ПРИСТРАСТЯВАНЕ

А пристрастяването, каквото и да е то, застрашава цялостното развитие на детето. Телефонът ангажира вниманието и мислите им за дълго време. А с разнообразието от дейности в него, те бързо се пристрастяват и искат да прекарват всичкото си свободно време с устройството.

ИМА НЕГАТИВНО ВЛИЯНИЕ И ВЪРХУ МЕНТАЛНОТО ЗДРАВЕ НА ДЕЦАТА

Експерти твърдят, че основен виновник за развитие на депресия или анорексия при юношите е смартфонът и непрестанният достъп до интернет, който имат с него.

В кибер пространството родителите нямат пряко наблюдение върху контактите на децата си. А в социалните мрежи те често биват тормозени от други деца или възрастни.

ВОДИ ДО НАПЪЛНЯВАНЕ

Прекомерното време, прекарвано на телефон, вреди и на физическото здраве на вашите деца. Много деца стоят на мобилните си устройства с часове, без да се движат. Това води до затлъстяване и не добре развита мускулатура.

ПОЯВА НА ПОВЕДЕНЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ

Прекарването на повече от 2 часа на ден със смартфон е достатъчно да причини емоционални и социални проблеми при децата. Това са и основните сфери, от които зависи поведението на детето ви. Ако там се появят проблеми, те със сигурност ще се отразят и на действията и думите му.

НАСОЧВА ДЕЦАТА КЪМ НАСИЛИЕ

В кибер пространството децата се сблъскват ежедневно с насилие в игрите, които играят. Израствайки с подобни сцени, те ги приемат за нещо напълно нормално и започват сами да се държат по този начин.

 

Още ли не сте грабнали смартфона от ръцете на децата си? Ами време е да го направите.

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: lifehack.org

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияСнимкиСпециалистиНовиниТестовеРецептиСоциални грижиХранене при...СпортИсторияИнтервютаАнкетиАлт. медицинаОбразованиеНормативни актовеЗаведенияОрганизацииКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника