Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло 7 странни признака, че хормоните ви може да са извън равновесие (1 част)

7 странни признака, че хормоните ви може да са извън равновесие (1 част)

7 странни признака, че хормоните ви може да са извън равновесие (1 част) - изображение

Всички ние сме били повалени под удара на хормоните, най-малко веднъж в живота си. Спомниете си за ужасният ПМС, или отчаяните опити да заспите, или внезапния интензивен глад. Ако някое от горните ви звучи познато, тогава знаете, от първа ръка какво е чувството, когато хормоните са извън равновесие. И всички можем да се съгласим - това не е забавно.

1. Всичко, за което може да мислите е закуски, закуски, снаксове

Помислете за тези няколко луди дни на безразборно хранене преди вашия цикъл. Знаете, онези, в които всичко изглежда като пица и понички, и шоколад? Напълно нормално е да се чувствате допълнително гладни по време на ПМС, но ако апетита никога не си отива, може да е признак на по-голям проблем.

Както казва д-р Сара Готфрид за MindBodyGreen.com , "Ако чувствате себе си ненаситни през цялото време, вината може да е във вашите хормони. Високият кортизол или инсулин, например, могат да предизвика тези интензивни нужди за захар или вино, докато надбъбречната дисрегулация може да доведе до електролитен дисбаланс, което ви кара да посягате към солени закуски." Докато няма нищо лошо в една лека закуска, то определено си струва да държите хормоните си под око, ако се чувствате извън контрол.

2. Вашата памет е само бледо отражение на това, което беше

Всеки забравя от време на време. От време на време губите мобилния си телефон? Периодично забравяте да отговорите на имейл? Не е голяма работа. Въпросът е, когато проблемите с паметта започват да повлияват на живота ви, или чувствате, че мозъкът ви просто не е съвсем наред.

Това може да се дължи на проблеми с хормоните, причинени от продължителен стрес. Ако сте под дългосрочен стрес, тялото ви непрекъснато изпомпва стресови хормони като кортизол. И проучвания показват, че постоянно високите нива на кортизол могат да попречат на способността Ви да научавате нови неща и да ги помните по-късно. В действителност, това може да повреди трайно мозъчните клетки, особено тези в хипокампуса, където информацията е маркирана за дългосрочната памет. Упс. Най-добре дръжте стреса под контрол, преди да е станала по-голяма беля.

3. Сънят не е това, което беше

Извън равновесие хормоните могат да направят дори и най-простите неща да изглеждат толкова много по-трудни. Това включва и съня. И когато това е така, проблемът често се дължи на ниски нива на прогестерон.

Наблюдава се естествен спад в прогестерона по време на менопаузата, но той може да започне да спада още през тридесетте години, когато яйчниците започват да освобождават по-малко яйцеклетки. Тъй като хормонът регулира вътрешния си термостат, ниското му ниво може да доведе до йо-йо ефект в телесната температура през нощта, което да доведе до нощно изпотяване, което да пречи на дълбокия, възстановителен сън. Да, определено не е най-добрият начин да прекарате нощта.


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлБотаникаИсторияНовиниХранене при...Алт. медицинаСпортФизиологияСнимкиЛеченияПсихологияИзследванияОрганизации