Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 6 цитата на известни личности, които те всъщност не са казали

6 цитата на известни личности, които те всъщност не са казали

6 цитата на известни личности, които те всъщност не са казали  - изображение

Цитати на известни хора се подхвърлят в Интернет пространството постоянно. Но както може би предполагате, някои от добре познатите ни знаменити думи са всъщност погрешно приписвани. Ключът е да избягвате да вярвате на всичко, което четете в мрежата – особено когато става въпрос за исторически личности.

"И ти ли, Бруте?"? – Юлий Цезар, римски император и военачалник

"И ти ли, Бруте?" е една от най-паметните е и цитирани латински фрази, благодарение на драматичния преглед на живота на римския лидер от Уилям Шекспир. Думите извикват вълнуващ образ – на силния държавник, осъзнал, че е предаден (и намушкан) от своя обичан доведен син. Според римския историк Светоний последните думи на Цезар може да били дори още по-печални. Той твърди, че императорът по-вероятно е казал "И ти ли, дете мое?" на гръцки език, преди да се свлече от нараняванията си. Въпреки това обаче, самият Светоний вярва, че е по-вероятно Цезар да е умрял, без да успее да каже нищо.

"Целта оправдава средствата." – Николо Макиавели, италиански дипломат

Макиавели определено внедрява тази идея в "Принцът" – неговата най-известна творба. Но в политическия трактат никъде не се открива конкретния израз.

"Не одобрявам това, което казвате, но ще защитавам до смърт правото ви да го кажете!"– Волтер, френски писател и философ

Волтер

Тази известна фраза на Волтер всъщност достига до нас благодарение на неговия биограф Евелин Беатрис Хол – историк на ранния XX век. Хол многократно се опитва да генерализира това, което описва като "принцип на Волтер".

"Нека да ядат торта!" – Мария-Антоанета, кралица на Франция

Този популярен цитат нанася голяма вреда върху реномето на Мария-Антоанета, като я провъзгласява за лекомислена глупачка.

В действителност фразата произлиза от автобиографията на Жан Жак Русо от 1765 г. Философът припомня, че след като се казва на "великата принцеса", че на селяните им липсва хляб, тя отвръща с "нека тогава да ядат бриоши". (Бриошът е хляб с богат вкус, често приготвян с яйца и масло.) Мария-Антоанета е само деветгодишна, когато излиза съответната биография.

Мария-Антоанета

В "Декадентство, радикализъм и ранно-модерна френска аристокрация: Просветените и покварените", Чад Дентън пише, че макар да не е ясно дали кралицата някога е чела философските работи на Русо, "съвременните източници предполагат, че тя е била запозната и повлияна от неговите идеи за майчинството и раждането".

"Ако не мога да танцувам, не искам да съм част от вашата революция."– Ема Голдман, американска анархистка и активистка

Ема Голдман

Северноамериканската активистка Ема Голдман никога не е поставяла този ултиматум. Историкът Аликс Шулман установява, че фразата е измислена, за да продава тениски. Шулман пише, че анархисткия печатар Джак Фрагер й предлага "автентичната идея да увеличат средствата за каузата като щамповат партида тениски на Голдман, които да бъдат разнесени в Сентрал парк по време на големия наближаващ фестивал, празнуващ края на Виетнамската война."

"Една лъжа може да пропътува целия свят, докато истината още си връзва обувките."

Тази популярна фраза е приписвана на редица известни личности, от които Марк Твен, американския президент Томас Джеферсън, британския политик Уинстън Чърчил и американската журналистка Ан Ландърс.

Най-добрата ни хипотеза за произхода на израза се свързва с ирландския сатирист и духовник Джонатан Суифт; "лъжата има криле, а истината едва-едва я настига" се появява в 1710 негови творби.

По статията работи: Наталия Тотева

Източник: independent.co.uk

Снимки: assets.signature-reads.com, reelingreviews.com, pinterest.com, cdn.tempi.it 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияСнимкиПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиТестовеЛичности