Начало Лайфстайл За свободното време Моето хоби 6 причини защо трябва да четем преди сън

6 причини защо трябва да четем преди сън

6 причини защо трябва да четем преди сън - изображение

Не че се нуждаете от още причини, за да четете, но все пак…

Вероятно не сте изненадани, че четенето е полезно за здравето ви. Но замисляли ли сте се защо? Оказва се, че четенето на книга преди сън има много предимства. Ако го правите често, сте късметлии. Ако ли не – време е да започнете.

Ще спите по-добре

Сън

Четенето предизвиква сънливост, защото пренася ума ви някъде другаде и не ви позволява да се фокусирате върху личните ви проблеми. Спомнете си как са ви чели приказки преди сън като дете – вероятно сте заспивали още преди края на историята! Разбира се, това е валидно, ако не четете супер интересна част от книгата – тогава може би ще се превъзбудите и ще будувате, докато не свършите главата… или самата книга.

Намалява стреса

Маколи Кълкин

Група учени от Университета в Съри открива, че четенето преди сън може да намали стреса с до 68%! Това е доста товар, свален от раменете ви. И доста прочетени страници!

В душата ви ще цари мир и хармония

Хармония

Ако се опитвате да заспите на фона на някое телевизионно предаване или филм, твърде вероятно е да се въртите в леглото много по-дълго отколкото сте очаквали. Четенето успокоява нервната система и мозъка, а самото удовлетворение от тази дейност ще донесе мир и спокойствие на душата ви. Много по-полезно е за здравето ви!

Ще се концентрирате по-добре

Мечо Пух

Докато скролвате през страницата си във Facebook, вие усвоявате прекалено много информация наведнъж, което затруднява фокусирането само върху едно единствено нещо. Когато четете книга, нямате никакви помощни визуални средства (освен ако не четете комикс), които да ви помагат да си представите случващото се в книгата. Така вие се фокусирате само върху историята и образите оживяват в съзнанието ви! По този начин тренирате мозъка си да се изключва и концентрира по-добре.

Ставате по-състрадателни към другите

Две кучета

Докато четете дадена книга, вие възприемате света през очите на другите и се учите, че всяка ситуация има няколко гледни точки. Това ви помага да се поставите на мястото на вашите приятели и близки и да ги разберете по-добре, без да ги съдите. Според психолог от университета в Йорк, редовното четене на разнообразна литература ви дарява с още един "чифт очи".

Ставате по-изобретателни

Изобретателност

Тъй като четенето може да се определи като фитнес за мозъка, колкото повече четете, толкова по-различно започвате да възприемате нещата около себе си и света като цяло. Това също така води до намирането на алтернативни решения на проблемите ви и ще ви помогне да се справяте по-лесно с препятствията в живота ви.

Е, четете ли преди лягане?

източник: bookstr.com

снимки: dailymirror.co; bookstr.com; jagwire.com; dawngluskin.com; buzzmachine.com; wallpaper-gallery.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлАнкетиЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияИсторияСнимкиРецептиНовини