Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец 5 съвета за отглеждане на приятелски настроена котка

5 съвета за отглеждане на приятелски настроена котка

5 съвета за отглеждане на приятелски настроена котка - изображение

Вярно е, че котките от някои определени породи са по-приятелски настроени от други, но това не трябва да ограничава нашия избор, нали? Защото приятелите не се избират по вид, свободни сме да се влюбим спонтанно, а после да направим котето част от семейството си. Няма какво да се лъжем обаче - отглеждането на домашен любимец е отговорност, и точно както при децата, вашият подход към него, ще определи характера му.

По-долу ще ви подшушнем няколко стъпки, с които да помогнете на вашата котка да се чувства добре, за да разгърне приятелската си същност. Ако имате малко котенце, то добре е да започнете отрано – така, че да отгледате добре овладяна приятел, който да носи радост на всички. Ето как:

1. Всичко започва с нежното докосване

Малките и младите котки се страхуват, когато не ги докосвате внимателно. Важно е да проявявате добронамереност и нежност. Ако докажете на домашния си любимец, че ние хората сме любезни и може да ни се вярва, той ще търси сам нашето внимание.

2. Научете котката да идва при вас, когато я извикате по име

След определен брой повторения тези умни животни не би трябвало да имат проблем с разпознаването на името си. Учете ги да се отзовават на него и когато започнат да го правят, възнаграждавайте ги с лакомство.

Котките, които идват при вас по команда, не са срамежливи и обичат хората. Ако научите вашата да го прави, тя ще откликва и при повикване от други хора.

3. Запознайте котето/котката си с куче, което се държи приятелски

Колкото по-малка е котката ви, когато я запознаете с куче, което е добронамерено към нея, толкова по-бързо тя ще научи, че някои от лаещите четириноги могат да бъдат приятна компания. Повечето мъркащи пухкавелки имат естествен страх от кучета, а други - лоши преживявания с тях. Ако имате куче у дома, социализирането на котката ще бъде по-лесно, в противен случай се опитайте да я сприятелите с такова, което няма нищо против котетата.

4. Дръжте котето близо до себе си

През първите няколко месеца от живота на котето е важно да поддържате близост с него и да не го оставяте само твърде често. Тези животни са независими по природа и това често ги прави дистанцирани, но социалното им развитие трябва да включва игри и много внимание. Канете приятели, които също да общуват с домашния ви любимец. По този начин, когато той порасне, няма да се страхува от чуждото внимание, за него това ще е нещо познато.

5. Бъдете любящи към вашата котка

По никакъв начин не се очаква да я целувате, но гушкането може да направи чудеса. Придърпвайте я близо до вас, галете нежно козинката й, обгрижвайте я както бихте правили с едно бебе. Когато разбере, че общуването с хората е напълно безопасно, тя ще ви има доверие, което е и условието за силна връзка помежду ви.

Източник: iheartcats.com

Снимки: пак там

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноАнкетиИсторияАлт. медицинаНовини