Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз 4 занимателни монтесори дейности у дома за вас и вашето дете през студените зимни месеци

4 занимателни монтесори дейности у дома за вас и вашето дете през студените зимни месеци

4 занимателни монтесори дейности у дома за вас и вашето дете през студените зимни месеци - изображение

През зимата може би трудно намирате занимателни дейности както за вас самите, така и за детето си. Навън се стъмнява по-рано, а като имате предвид студа и сезона на вирусите, то причините да си останете вкъщи са доста повече.

Но какво да правите с цялото това време у дома? Как да задържите дете, пълно с енергия и разсейващо се лесно между четири стени?

Пробвайте тези зимни активности, вдъхновени от метода "Mонтесори", с които ще прекарате качествено и ползотворно време с вашето дете, а едновременно с това ще се забавлявате.

ИЗПЕЧЕТЕ ХЛЯБ/ПИТКА ЗАЕДНО

Зимата е перфектното време, в което да експериментирате с готварските си умения. Уханието на печена питка внася приятен уют в празничната атмосфера, а загрятата фурна допълнително ще стопли дома ви.

Защо да заложите обаче на хляба? За децата приготвянето на хляб е много интересна дейност, защото от минимални продукти се получава голямо лепкавото тесто, което разточват, играейки си с него. Интересно им е също така и трансформацията на това, което слагат в тавата, и това, което излиза, изпечено от фурната.

А нека не забравяме и традиционната питка за Бъдни вечер. Малко хлапета могат да се похвалят с това, че са направили или помогнали на майка си за празничната погача.

ИЗМАЙСТОРЕТЕ КОЛАЖИ СЪС СЕМЕЙНИ СНИМКИ

Изкарайте на хартия някои от най-актуалните или най-забавните ви семейни снимки. Измислете си различни дизайни, по които да съберете няколко фотографии на един картон. Оцветете празните пространства между снимките, сложете заглавие на колажа, забавни стикери или каквито и да било апликации. Вложете цялата креативност, на която сте способни, но дайте повече свобода в идеите на вашето дете. Помагайте си взаимно и създавайте.

Какво ще правите с толкова много колажи ли? Ами какъв по-добър подарък за роднините и близките ви от ръчно направена колекция от спомени.

ОРГАНИЗИРАЙТЕ ЧАЕНО ПАРТИ

Не е нужно да се подготвяте с много видове сладки, бисквити и разнообразие от чайове. Придържайте се към по-семпла обстановка. Поканете с детето си най-близките негови приятелчета и техните майки. Нека компанията е малка, за да може и обстановката да бъде по-уютна. Един следобеден чай е по-скоро покана за релаксиращ и сгряващ разговор, отколкото за щура детска игра.

ИЗСЛЕДВАЙТЕ ЛЕДА

Зимата може да ви даде възможност за някои простички научни експерименти. Ако навън градусите са под 0, накарайте детето си да остави прозрачен съд, пълен с вода, отвън. Проверявайте през няколко часа какво се случва с водата и процесите, които се извършват в зависимост от различните температури.
Ако пък навън не е толкова студено, винаги може да ползвате фризера вкъщи.

Редактор: Милена Минчева

Източник: mother.ly

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияПсихологияЗдравни съвети