Начало Лайфстайл Аз и моето семейство За дома и градината 3 апартамента на японските минималисти – простота и блясък на подредения ум

3 апартамента на японските минималисти – простота и блясък на подредения ум

3 апартамента на японските минималисти – простота и блясък на подредения ум - изображение

В момента в апартамента на Фумио Сасаки има около 200 предмета. Но преди това е било затрупано с боклуци и безполезни неща. Сасаки е редактор на списание и има блог за минимализма. Написал е и книгата "Довиждане, вещи: новият японски минимализъм", която стана бестселър. Преди промяната, Сасаки се определя като мързелив, вечно мрънкащ, че няма достатъчно пари, и не може да намери време за хобитата си. Всичко се променя, когато научава за минималистичния начин на живот.

японски минималистичен апартамент

Между другото, популярното мнение е, че японците обичат минимализма благодарение на Стив Джобс. Но някои хора вярват, че минимализмът действително произхожда от Изтока. Много известни минималисти всъщност са хора от Япония. Те се отказват от постоянното потребление на вещи и начин на живот, и в домовете си имат само най-необходимите вещи.

Апартаментът на Фумио Сасаки

японски минималистичен апартамент

Към днешна дата Сасаки има само 3 ризи, 4 чифта чорапи, 2 якета и няколко други дрехи. В неговата баня можете да видите бръснач, ножица и сапун, който той използва, за да измие лицето, косата си и дори чиниите си. Ето как изглеждаше мястото му преди:

колекция от дискове

Апартаментът му е затрупан с вещи. Той не разполага с достатъчно рафтове за всички книги, които има, и дори никога не беше започнал да чете повечето от тях. Неговите CD и DVD колекции заемаха много място. В гардероба му е пълно с дрехи, които той смята за „любими“, но ги носеше само няколко пъти. В ъгъла има китара и усилвател, за които няма достатъчно време.

много вещи

Всяка вечер Сасаки просто сяда пред телевизора и пие бира - заспива, а на следващата сутрин отива на работа. Той постоянно се сравнява с другите хора и според него няма как животът му да се промени. Той дори къса с приятелката си, а след това си купува билети за лотария с надеждата да спечели много пари.
Но всичко се променя, когато Сасаки случайно попада на статия за минимализма. Той осъзнава, че е раздразнен от бъркотията, но не разполага с достатъчно енергия, за да разчисти всичко, защото е претрупан с вещи.

Отнема му година, за да се отърве от всичките безполезни неща. Той дава част от вещите на приятелите си и дарява книгите си и CD / DVD колекции в магазин. Той също така сканира всичките си снимки и писма, за да може да ги съхранява в цифров вид.

Апартаментът му е само 215 квадратни метра, но сега изглежда много по-голям. Някои от приятелите му изчислиха, че в апартамента му има само около 150 предмета, но Сасаки казва, че има повече.

японски минималистичен апартамент

След като прочиства дома си Сасаки прочиства и мислите си. Той се чувства свободен и е щастлив от притежанието на малко вещи. В свободното си време той спортува. Той вярва, че хората забравят, че могат и трябва да напускат апартаментите си.

Той предпочита да харчи парите и времето си за пътуване, добра храна, среща с приятели и саморазвитие. Вещите вече нямат значение за него. Той има всичко, от което се нуждае.

кухненски принадлежности

Край на лутанията какво да облече вечер, какъв шампоан да използва и др.

Много голяма част от хората в Япония стават радикални минималисти. Ето още 2 примера:

Апартаментът на Katsuya Toyoda

минималистичен апартамент

Това е апартаментът на Katsuya Toyoda. Той също е редактор, който има само бюро, гардероб и футон - матрак, който поставя на пода през нощта. А когато се събуди, той прибира футона в гардероба. Мъжът няма никакви безполезни неща в кухнята или банята си. Облеклото му също е много минималистично.

Апартаментът на Саеко Кушибики

минималистичен апартамент

Саеко Кушибики също се отървава от всички неща, от които не се нуждае. Нейният малък килер разполага с всички необходими предмети и има достатъчно вещи, които един човек може да използва.
Кушибики не се нуждае от стол, тя спи на матрак (футон), който поставя в гардероба си, когато се събуди.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me 

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл