Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука 20 изобретатели, убити от собствените си творения – част 1

20 изобретатели, убити от собствените си творения – част 1

20 изобретатели, убити от собствените си творения – част 1 - изображение

Има нещо проникновено в хората, които ни карат да поемаме рискове и да опитваме нови неща, които могат да променят света. През хода на развитието на цивилизацията хиляди изобретатели и техните изобретения са престъпили границата между възможното и невъзможното, тласвайки човечеството напред. Вижте 20 от тях, чиято гениалност, за съжаление, отнема живота им.

Томас Андрюс

Томас Андрюс
Снимка: youtube.com

Томас Андрюс е главен военноморски архитект на кораба Титаник и за не го е чест да го придружи на първото му пътешествие по море. Той е напълно наясно с уязвимостта на творението си, особено що се отнася до води с ледове и айсберги и първоначално призовава Титаник да бъде снабден с двойна обшивка и 46 спасителни лодки, вместо само 20. Предложението му е отхвърлено заради много по-високата себестойност на крайния продукт. Когато на 15 април 1912 г. Титаник се врязва в титаничния айсберг, Андрюс героично помага на много хора да се качат на спасителните лодки. За последно е видян да ридае в залата за пушачи на първа класа. Тялото му никога не е открито.

Уилям Бълок

Уилям Бълок
Снимка: brainjet.com

Бълок създава първата съвременна печатарска машина. Докато я инсталира в компанията Philadelphia Public Ledger, той се опитва да ритне ремъка на ролката и кракът му бива счупен от задвижващия механизъм. Бързо развива гангрена и се налага ампутацията на крака му. По време на операцията на 12 април 1867 г. умира от усложнения.

Франсис Едгар Станли

Франсис Станли
Снимка: carstyling.ru

Станли изобретява фотографските бромо-сребърни сухи желатинови плаки, които продава на Джордж Ийстмън от компанията Eastman-Kodak. С печалбата той основава своя фирма – Stanley Motor Carriage и разработва серия парни автомобили, наречени Stanley Steemers. На 13 юли 1918 г. Станли тества една от колите си и се налага да направи рязък завой, за да избегне домашни животни, излезли на пътя. Удря се в купчина дърва и умира.

Жан-Франсоа Пилатр де Розие

Розие
Снимка: dragonfireballoon.com

Розие е френски учител по химия и физика и истинският баща на авиацията. Той вдига във въздуха първия балон в горещ въздух през 1783 г. Розие е първият, който експериментира с водорода като гориво – поема го в устата си и го издухва към горящ пламък. След като загубва косата и веждите си, той стига до заключението, че водородът е прекалено летлив – нещо, което по-късно ще потвърдят и създателите на дирижабъла Хинденбург. На 15 юли 1785 г. Розие се опитва да прекоси Английския канал с балона си, който се разбива, убивайки французина и неговия спътник.

Луис Слотин

Луис слотин
Снимка: thenewyorker.com

Слотин е американски ядрен физик, който работи по проекта за ядрено оръжие "Манхатън". След войната той продължава да експериментира с плутоний и случайно задейства реакция, която освобождава силен взрив от радиация. Осъзнавайки какво е направил, Слотин героично покрива материала с тялото си, докато другите се разбягват през хълмовете. Умира на 30 май 1946 г., само две седмици след инцидента.

Карел Соучек

Карел Соучек
Снимка: naukrinama.com

Соучек е чехословашки смелчага и изобретател. Той създава специално проектиран брониран варел и няколко пъти се пуска с него през Ниагарския водопад. Но не спира до тук – Соучек създава нова капсула, която на 20 януари 1985 г. е пусната от покрива на Хюстанския Астродом (мултифункционален стадион с купол). Тя пропуска целта си, която е малък контейнер, и Соучек умира при удара, а световноизвестният каскадьор Ивил Нийвъл казва, че това е най-опасното нещо, което е виждал.

Силвестър Х. Роупър

Роупър
Снимка: writeopinions.com

Роупър създава първия в света мотоциклет. Нарича го "велосипед" и всъщност представлява обикновено колело, задействано с парен двигател. На 1 юни 1896 г. Роупър тества машината на писта за колоездачни състезания и върти педалите с 65 км в час. Внезапно колабира и умира. Аутопсията показва, че причината за смъртта му е сърдечен удар, но не е известно дали той предизвиква катастрофата или катастрофата причинява сърдечния арест. Тогава е на 72 г. – поне си е поживял човекът.

Хорас Лоусън Хънли

Хорас Хънли
Снимка: oddee.com

Хънли създава първата подводница. Прототипът му става причина за смъртта на 7 моряци. Това го кара отново да се върне към дъската за рисуване и да създаде нова подобрена подводница, носеща името H.L. Hunley. На 15 октомври 1863 г. той я тества близо до крайбрежието на Чарлстън, Южна Калифорния, когато отново не успява да я изкара на повърхността, убивайки целия екипаж, включително и себе си.

Аурел Влайку

Аурел Влайко
Снимка: ziuaconstanta.ro

Влайку е румънски изобретател и тестови пилот на своя собствена линия самолети, наречени Vlaicu WR I, II и III. Той постига много "първи неща", като най-високият, най-дългият и най-бързият полети. На 13 септември, петък, 1913 г. късметът на Влайку му изневерява. Той се опитва да постигне най-височинния досега полет и да прелети над Карпатите. Причината за катастрофата никога не е установена.

Валериан Абаковски

Валериан Абаковски
Снимка: flickr.com

Абаковски създава аерокара или още аеровагона, който представлява парен, задвижван с витло вагон, който се придвижва изключително бързо през обширните сибирски земи. На 24 юли 1921 г. 25-годишният Абаковски управлява композиция от 22 големи вагона от Тула към Москва, когато навлиза в завой с над 130 км в час. Аерокарът полита във въздуха и убива шест души, включително и изобретателя си.

Още 10 безразсъдно смели учени, можете да видите във втора част тук > > >

по статията работи: Величка Мартинова

източник: huffingtonpost.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияСнимкиЛюбопитноСоциални грижиНовиниТестове