Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих 15 паметника на мира и Джон Ленън - 1 част

15 паметника на мира и Джон Ленън - 1 част

15 паметника на мира и Джон Ленън - 1 част - изображение

Представете си един свят без паметници на покойния Джон Ленън, не е трудно. Фактът, че има възпоменателни трибюти на бившия Бийтълс и мирен активист, разпръснати по целия свят на някои очевидни и невероятни места, свидетелства за трайната популярност на човека, музиката и посланието му.

Първият мемориал на Джон Ленън е удивителен по много причини: той се появява спонтанно, веднага след обявяването на убийството на Ленън. Това е непрекъснато развиващ се проект без определена структура и се намира в Прага, столица на Чешката република.

Ще откриете стената на Ленън на площад 5 Velkoprevorske Nam, близо до френското посолство в центъра на Прага - Мала Страна (Lesser Town).

През 1980 г. Прага е много различно място от това, което представлява в момента, и тъй като Джон Ленън символизира свободата на мисълта за потиснатите младежи на Чехословакия, комунистическите власти силно обезкуражават гражданите да се изразяват художествено на стената. Днес тя е популярна туристическа атракция и въпреки че след 30 години почти не се вижда гол камък, екскурзоводите съветват посетителите да "вземат боите със себе си и да си представят световния мир".

Кулата "Представи си мира" (The Imagine Peace Tower) – Рейкявик, Исландия

The Imagine Peace Tower, разположена на остров Viðey в залива Kollafjörður, близо до Рейкявик, Исландия, е личният паметник на Йоко Оно за покойния й съпруг. Кулата се състои от батерия от 15 прожектора, оборудвани с призматични огледала, които позволяват светлинната колона да достига височини до 4000 метра (над 13 000 фута). Посветена през 2006 г., геотермичната енергийна кула се осветява ежегодно от 9 октомври (рождения ден на Ленън) до 8 декември и отново за една седмица в края на декември и Нова година.

Статуята на Джон Ленън - Сан Мигел, Лима, Перу

Много по-традиционният паметник на Джон Ленън е под формата на бронзова статуя, разположена в Лима, район Перу в Сан Мигел. Статуята изобразява Ленън с дългите му коси в края на 60-те години - разцвета на Бийтълс - и се сблъсква с мозайка "Imagine", очевидно вдъхновена от тази в Сентрал Парк в Ню Йорк.

Статуята е открита през юли 2007 г. и е с изглед към брега на Тихия океан. Макар да е често място за церемониалните концерти, статуята всъщност е личен проект на кмета на Сан Мигел Салвадор Херези, ненаситен и предан фен на Бийтълс.

Мемориалната градина "Джон Ленън" в Дърнсес, Шотландия

Мемориалната градина "Джон Ленън" в Дърнсес, Шотландия е открита през август 2002 г., когато местните градинари оформят малка площ около селото. Донякъде страшничкият паметник е освободен от всякакво подобие на Ленън; вместо това, той демонстрира сдържаното спокойствие на японската дзен градина. Дърнс има специална връзка с Ленън, който до 17-годишна възраст пътува до изолираното селище и прекарва там ежегодната си лятна почивка.

Парк Джон Ленън - Хавана, Куба

Много отличителен паметник на Джон Ленън, изваян от кубинския художник Жозе Вила Сомерон, е открит на 8 декември 2000 г. Статуята, разположена в "Парк Ленън" в квартала Ведадо в Хавана, е обявена на специална церемония от кубинския президент Фидел Кастро и певицата Силвио Родригес. Тя изобразява Ленън (спокоен и отпуснат), който седи в единия край на пейка в парка, приканвайки посетителите да споделят свободното място до него. Бронзовите очила на статуята са многократно отмъквани, така че днес специален пазач поставя чифт очила, само когато туристите искат да си направят снимка с него.

Върху плочките под инсталацията стои надпис, който гласи "Dirás que soy un soñador pero no soy el único, John Lennon", испански превод на част от песента на Джон Ленън "Imagine". Думите са "може да съм мечтател, но не съм единственият." Изненадващо, но Фидел Кастро не само позволява съществуването на паметника и надписа, но им дава обществено одобрение. "Аз съм мечтател", казва Кастро на церемонията, "който е видял някои от мечтите му да стават реалност".

Бронзова статуя на Джон Ленън, 1979

 

Статуята, създадена между 1979 и 1980 от художника Брет Ливингстън-Стронг може би е единствената, създадена, докато той е още жив. Към април 2010 г. тя (оценена на над 12 милиона долара) е продадена.

Паметник на мира Джон Ленън – Ливърпул

Паметникът на мира "Джон Ленън" (известен още като Европейски паметник на мира) е 18-метрова мултимедийна скулптура, създадена от американския художник Лорън Войърс. Скулптурата е открита в събота, 9-ти октомври 2010 г. (70-годишнина от рождението на Ленън) от Джулиан и Синтия Ленън. Първоначално поставена в парка Chavasse в Ливърпул, скулптурата е била преместена в по-достъпна зона на Liverpool Waterfront в непосредствена близост до ACC Liverpool в Kings Dock.

Холиър описва скулптурата, озаглавена "Мир и хармония" като "светлинен фар, в памет на Джон Ленън, който посвещава по-късната част от живота си на световно мирно движение". Попитан за значението на бялото перо на върха на скулптурата Джулиан Ленън обяснява: "татко веднъж ми каза, че когато вече го няма, ако има някакъв начин да ми каже, че всичко ще бъде наред, че всичко ще се оправи - посланието ще дойде при мен под формата на бяло перо. "

Мемориал "Джон Ленън" - София, България

Извесно е, че в страните, които преди това са били управлявани от тоталитарни режими, имат особено чувство към Джон Ленън и това, което той пропагандира: свобода и мир. Така в България е открит нов мемориал за честването на Ленън в столицата София през 2010 г. на тридесетата годишнина от смъртта му.

Статуята на Джон Ленън – Сейнт Матю, Ливърпул

Както може да се очаква, Ливърпул е претъпкан с признания към Джон Ленън, но една от най-известните е скулптурата на музиканта, разположена непосредствено до оригиналното място на Cavern Club (мястото, от което Бийтълс водят своя път) на ул. Матю. Статуята е открита на 16 януари 1997 г. и поразително напомня на снимката на корицата на албума "Rock'n'Roll" от 1974 г. на Ленън. Между другото, триото размазани фигури, минаващи покрай Ленън на снимката по-долу са Пол Маккартни, Джордж Харисън и Стю Сътклиф.

Бийтълс имат общо 292 участия в клуб "Cavern" между февруари 1961 г. и август 1963 г., въпреки че Ленън свири там още през 1957 г. с The Quarrymen. Върху повече от 1801 тухли от "Стената на славата" са гравирани имената на всеки артист, който някога се е изявявал в оригиналния Cavern Club от 1957 до 1973 година.

Най-нелепата статуята на Ленън, създавана някога

Преди Карлос Лехдър да започне да изтърпява 135-годишна присъда (по-късно съкратена на 55 години) за трафик на наркотици, той живее във високото общество като колумбийски наркоман. Преди да стане наркоман обаче, Лехдър управлява тематичен немски курорт в Перейра, Колумбия. Като нацистки симпатизатор и едновременно с това фен на "Бийтълс", Лехдър решава, че курортът му се нуждае от статуя на гол Джон Ленън, който държи китара и носи шлем от Вермахт. Последният щрих е дупка в гърба му. Ето какво правят наркотиците с вашия мозък.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: weburbanist.com

Снимки: пак там

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлНовиниСпорт