Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз 13 причини да запишете детето си във финландско училище - част 2

13 причини да запишете детето си във финландско училище - част 1

13 причини да запишете детето си във финландско училище - част 1 - изображение

Според проучвания учениците във Финландия са сред най-добрите ученици в света. Те прекарват по-малко време в училище от децата в други страни, а времето, което отделят, за да напишат домашната си работа е максимум 30 минути на ден.

Няма никакви изпити

Учителите във Финландия казват: "Човек трябва да бъде подготвен за живота или за изпити? Ние избираме първoто." Ето защо изпити не се провеждат. Ръководителите могат да правят тест по свое усмотрение. Има само един задължителен стандартен тест на 16 години, когато учениците завършват средното си образование.

В някои училища във Финландия всички предмети са премахнати

Едно от новите насоки на финландската образователна система е премахването на предметите от училищата. Да, без физика, химия, математика. Вместо тях събитията и личностите ще се изучават от различни ъгли. Например, темата за мигрантите е пречупена през географията (откъде са дошли), историята (каква е причината да напуснат родината си) и културата (какви традиции имат).

  • Няма строга програма за обучение. Всеки учител решава за себе си кои книги да използва и каква програма да разработи. Освен ръководителя, по време на всеки час присъства и специален асистент, който наблюдава и помага на децата с материала.
  • Без значение колко интересен е урокът, най-любимото време за всяко дете е почивката. Учениците във Финландия имат 15 минутна почивка след всеки 45 - минутен час.

Учениците се обучават само на нещата, от които ще се нуждаят в живота

В уроците по плуване те разбират как да разпознаят човек, който се дави. В часовете по домакинство те се учат как да готвят, плетат и шият. Много внимание се отделя и на грижата за природата. Освен това финландските ученици могат лесно да създават уебсайт или портфолио. Основното нещо, което се преподава тук, е способността да се адаптират към постоянно променящия се свят.

Всички училища са еднакво добри

Няма нужда да избирате училище във Финландия. Всеки посещава най-близкото, защото няма "елитни". Без значение къде живеят учениците, те винаги ще имат достъп до образователна институция с квалифицирани учители, добри учебни материали и висококачествена храна.

Учениците избират сами какво ще обядват

учениците обядват

Храната там е разнообразна и безплатна. Менюто е обявено в сайта на училището месец по-рано, така че децата да могат си изберат храна и да си направят онлайн поръчка. Има и вегетариански ястия.

Нощувки в училище

Понякога децата си вземат спалните си чували и остават в училище за една нощ с учителите. Те гледат филми, играят и спят в салона. Сутрин закусват със сладолед. 

ученик и куче

В библиотеките има специално обучени "четящи" кучета, които слушат децата, които четат книги или разказват истории.

Вижте първата част ТУК

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниИсторияСпортСоциални грижи