Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло 13 впечатляващи ползи от сауната, които ще ви накарат да се възползвате от нея

13 впечатляващи ползи от сауната, които ще ви накарат да се възползвате от нея

13 впечатляващи ползи от сауната, които ще ви накарат да се възползвате от нея - изображение

Сауната е изобретена преди 2000 години във Финландия, затова често се нарича "финландска сауна". Нейното предназначение е релаксация, лечение и наслада. Същите тези предназначения до ден днешен карат хората да я посещават и извличат ползите от нея. Едва ли някой в Европа не е ходил на сауна. Това е най-подходящото действие, което можете да предприемете, за да се освежите. Вашите нерви се отпускат, мускулите също, кожата се изглажда и общото ви настроение се подобрява. Модерната сауна е добре оборудвана с всички потребности, които могат да направят вашето преживяване изключително. Честите посещения допринасят много за вашето здраве и тук са 13 от ползите.

1. Сауната понижава стреса

Стресът е неизбежен в модерния ни начин на живот. Прекомерната работа увеличава отговорностите и ненужните социални обстоятелства – всичко това прибавя към стреса ви. Независимо колко много се опитвате да се справите с нещата и да управлявате графика си, напрежението все пак се промъква. Е, факторите на стрес са много и най-доброто ви решение е да намерите начини за отпускане на тялото. Първият известен метод е сауната. Основната й функция е да ви даде приятното и облекчаващо усещане, което заслужавате.

2. Науката зад сауната

Така че, влезте в сауната и затворете вратата на вашите притеснения и тревоги. Спокойствието и уединението на сауната я прави идеалното място, за да усетите сладостта на това да сте сами и да намерите комфорт далеч от всички фактори, създаващи стрес. Физически вие преживявате по-голям приток на кръв към всички части на тялото, включително мозъка. Това е така, защото кръвоносните съдове стават гъвкави, а кръвообращението по-лесно и по-бързо. Повишеното кръвоснабдяване е естествен начин за отпускане на мозъка и облекчаване на стреса.

3. Сауната отпуска мускулите и успокоява ставите

Топлината, особено влажната топлина, има положителни ефекти върху мускулите и ставите на тялото. Щом влезете в сауната и тялото ви абсорбира топлината, вие се чувствате така, сякаш невидими сили са масажирали цялото ви тяло. Всъщност, мускулното напрежение и скованост, които могат буквално да ви парализират, много пъти са нищо друго, освен клетки, които не могат да се справят с нашия стресов начин на живот. Медицински доказано е, че повечето мускулни болки могат да бъдат премахнати само с топлинна терапия, а сауната е най-добрата топлинна терапия.

Действителното химическо действие, което се извършва в тялото, докато вземате сауна, е освобождаването на ендорфини. Ендорфините са група хормони, които се намират в мозъка и нервната система, и имат редица физиологични функции. Те са пептиди, които задействат опиатните рецептори на организма, създавайки аналгетичен ефект. "Успокояващият ефект" намалява всякаква болка като артрит, мускулна болка и т.н. Спортистите посещават сауната след усилена тренировка, за да облекчат мускулите и да ги предпазят от спазми.

4. Сауната изчиства токсините от тялото

Студеният климат не позволява на тялото да се поти. И ако знаете колко е важно здравето да се поти, ще съжалявате, че отбягвате този процес. Сауната е идеална за тази цел. Дълбокото изпотяване е нейният дар. Топлината в сауната се повишава, а кръвоносните съдове се разширяват. Това изпраща сигнали до милиони жлези под кожата, за да се освободи прекомерната температура. Потта извежда от тялото вредните токсини, от които не се нуждаете. Въпреки че 99% от потта е вода, тя помага да се намалят нивата на олово, цинк, мед, живачен никел и други химикали, които влизат в организма ни от околната среда. Това е прост метод за детоксикация, който пречиства тялото ви.

5. Сауна за гладка и сияйна кожа

Почистването на кожата и подновяването на нейната мекота е широко известно като най-добрия резултат от сауната. Процесът на дълбоко изпотяване почиства мъртвите й клетки. И както обяснихме по-горе, кръвният поток се увеличава в цялото тяло, поради разширените кръвоносни съдове. Този повишен приток на кръв дава добри хранителни вещества на кожата, която изглежда по-здрава и по-гладка след всяка сауна. Изпотяването също измива бактериите от епидермалния слой и потните тръби се почистват.

Вероятно знаете колко важно е почистването на порите на кожата. Капилярната циркулация се подобрява след всеки процес на почистване. Това подобрява здравия външен вид на кожата. Ето защо онези, които посещават сауна редовно, имат завидно красива кожа.

6. Сауната може да инициира по-дълбокия сън

Страдате ли от недобър сън? Опитайте да подобрите съня си със сауна, ако още не сте го направили. Знаете, че температурата на тялото ви се покачва по време на престоя в сауна и знаете още, че това увеличава активността на ендорфините. Точно така! Сега нека обърнем внимание на функцията на тялото, след като температурите отново се нормализират. Бавното и релаксиращо намаляване активността на ендорфините е основната причина за дълбокия и комфортен сън.

7. Изкуствената треска е лечебна

Ще бъдете изненадани да узнаете, че треската е начин на природата за изцеление на тялото от редица заболявания. В сауната вие преживявате "фалшива треска". Това изкуствено състояние на треска, наречено хипертермия, е толкова ефективно за тялото, колкото и естествената треска или дори още повече, защото е за кратък период от време и не е свързано с никакви микроби или инфекция. По време на тази "фалшива треска" се стимулира имунната система, което води до създаването на антитела и бели кръвни клетки. Това забавя развитието на вируса, а бактериите се забавят.

8. Сауната ви обновява

Усещането за подмладяване е най-добрият резултат от сауната. Тя може да ви помогне да поддържате по-добро настроение, да спите по-дълбоко, да се чувствате по-енергични и преди всичко да останете активни за живота. Действителният резултат от нея е хидротерапевтичната терапия за тялото ви. В минералните извори на Европа и Америка потната терапията е известен метод за повишаване на еластичността на кожата и гъвкавостта на мускулите. Резултатът е дълбоко усещане за релаксация и комфорт, както за ума, така и за тялото.

9. Сауната повишава сърдечно-съдовата активност

Повишената температура на сауната влияе и на сърдечния ритъм. Той се увеличава от 60-70 удара в минута до 110-120. При по-интензивен престой в сауната сърдечният ритъм може да се качи до 140 до 150 удара в минута. Това е времето, когато се тренират сърдечните мускули. Сърдечната производителност също се увеличава. При по-чести сърдечно-съдови заболявания, трябва да увеличим честотата на нашите влизания в сауната. При тези сесии на редуване на сауната с хладен басейн или студен душ, сърдечната ви честота се увеличава с до 60%. Това може да се сравни с резултата по време на умерено упражнение.

10. Социални и развлекателни ползи от сауната

Докато говорим за ползите за здравето, ние не трябва да пренебрегваме социалните ползи от сауната, тъй като те също са свързани с човешкото здраве. Можете да посещавате сауна в компанията на колегите си и да се наслаждавате на общуването с тях; да вземете вашето семейство или група приятели на сауна, или да намерите нови приятели.

11. Изгаряте калории със сауна

Вие горите калории в сауната. Медицинският изследовател на американската армия Уорд Дийн твърди, че "при умерена температура човек може лесно да изпоти 500 грама по време на една сесия в сауната, консумирайки почти 300 калории в процеса." Повишеният сърдечен ритъм се нуждае от повече кислород, а тялото реагира на тази нужда чрез превръщането на калориите в енергия.

12. Сауната ви помага да се борите с болестите

Медицински изследвания в Германия установяват, че сауната е лесен и ефективен начин за лечение на грип и настинка. Тялото е изложено на топлина и пара. Вдишването на парата изчиства носния канал. Проблемите със синусите и алергиите също се повлияват от нея. Тези предимства са особено очевидни впри традиционната сауна. За да увеличите ползите й при настинка или грип, добавете малко евкалиптово масло в сауната и се насладете на неговата дълбока и силна миризма. Цялостното почистване на тялото ви е друг начин да се отървете от много медицински смущения и заболявания.

13. Чувствате се по-добре и изглеждате по-добре

Знаете ли, че е нужно да се чувствате добре, за да изглеждате добре? Да, това е абсолютно вярно. Един от най-добрите начини да се почувствате по-добре е да отидете на сауна. Физиологичните промени, които се случват по време на топлата сауна, са чудесен начин да повишите функциите на цялото си тяло. Нашето стресирано ежедневие влияе на здравето и физиологичните ни показатели. Понякога не се нуждаем от лекарство. Нуждаем се от друг вид лечение. А сауната ни предлага "глезещо лечение".

Източник: tapoos.com

По статията работи: Елиза Трайкова

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСпортЛюбопитноИстория