Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство 11 абсурдни и шокиращи реклами от миналото, които са били вредни за здравето

11 абсурдни и шокиращи реклами от миналото, които са били вредни за здравето

11 абсурдни и шокиращи реклами от миналото, които са били вредни за здравето - изображение

Британският автор L.P. Hartley заявява: "Миналото е чужда държава. Там хората са правили нещата по коренно различен начин.


Ако тази стара поговорка е вярна, тогава, когато говорим за медицина и здраве през онези далечни години може да заключим, че сме били една ужасно недоразвита нация.


Склонни сме да вярваме, че много от нещата, които днес мислим, че са здравословни, всъщност не са. Но знанието променя възгледите. И благодарение рекламите от близкото минало ние осъзнаваме това. Да може да ви звучат абсурдно, но тогава те са били нещо нормално и вероятно хората са им се доверявали.
Компаниите гръмко заявявали, че техните продукти са благоприятни за здравето, без да са имали конкретни доказателства за тези твърдения.

Реклама, която насърчава хората да употребяват амфетамин, за да отслабнат

амфетамин

Всички сме наясно, че в днешно време амфетаминът може да държи човек буден и бодър около 72 часа, без сън и храна. Когато обаче влиянието му изчезне, човек се чувства физически изтощен, обездвижен, телесната му температура рязко се понижава и може да се стигне до състояние на кома. Но, очевидно през 40-те години на ХХ в. хората не са смятали така.

Кока-кола насърчава родителите да дават на децата си от газираната напитка

кока-кола за деца

В рекламата е посочено, че след проведени изследвания в лаборатория, учените установяват, че колкото по-рано децата пият от напитката, е вероятно те да станат успешни личности и лидери, както и да се впишат в обществото по-лесно.

Лек срещу главоболие

срещу главоболие

Друга полза от употребата на кола в една реклама гласи, че тя действа като „ мозъчен тоник и се бори с физическата умора и главоболието. В началото напитката не се е казвала кока-кола, а „coca wine”– смесица от вино и кокаин. Да, изглежда това обяснява всичко.

Маслото е добро за вашето здраве

масло за здраве

„Маслото е хлъзгаво, затова е добре да ядем, колкото се може повече от него. По този начин ще смажем артериите и вените си“. Това е логото на друга реклама от миналото.
Несъмнено голяма част от нас обичат маслото, но все пак сме малко скептични към версията „колкото се може повече“ не сме убедени, че това ще смаже „добре артериите ни“.

Пушете цигари, за да се излекувате от астма

цигари срещу астма

Това гласи реклама, която е пусната през 1885г. В допълнение се казва, че пушенето на само една цигара е достатъчно, за да облекчи тежките ви пристъпи на астмата, кашлицата или бронхита.

"Кажете "чао" на депресията с тоник-виното!"

депресия

В рекламата жена изразява мнението си, че е много доволна от напитката и твърди, че като я консумирала и е премахнала депресията си.
Наистина алкохолът потиска депресията и притъпява някои емоции, но това е само временно отклонение и избягване от същинската част на проблема.

"Безвкусен тоник" срещу малария и грип

тоник

Реклама във вестника гласи, че тази напитка помага за предотвратяване на малария и грип, понеже е смес от желязо и хинин. Макар и безвкусна тя прави „децата и възрастните дебели като прасета“

Реклама, която илюстрира наличието на витамини, които се съдържат в поничките

понички

Реклама на целофан, която показва бебе, което е обвито в целофан и щъркелът го държи с клюна си.

Ако поставим едно бебе в тази ситуация то би могло да се задуши.

бебе в целофан

Дрожди в борбата с невъсъвршенствата по кожата

кожа

Реклама от 1930 г., която популяризира фалшивата идея, че кожа с несъвършенства е причинена от вътрешни токсини и може да бъде излекувана само чрез поглъщане на дрожди.

Детска книжка за рисуване, която насърчава използването на оловна боя.

детска книжка

Установено е, че децата( а и не само) могат да се натровят от боя, която съдържа олово.

източник: all-that-is-interesting.com

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлПсихологияЛюбопитноРецепти