Начало Лайфстайл За свободното време 10 цитата от книгата "Всички трябва да сме феминисти" на Чимаманда Адичи

10 цитата от книгата "Всички трябва да сме феминисти" на Чимаманда Адичи

10 цитата от книгата "Всички трябва да сме феминисти" на Чимаманда Адичи - изображение

Ако трябва да изберете само една книга, с която да опишете феминизма, то най-вероятно ще изберете "Всички трябва да сме феминисти" на Чимаманда Нгози Адичи. Вижте 10 от най-силните цитати в книгата на нигерийската писателка.

1. "Не културата прави хората. Хората създават култура. Ако е вярно, че жените не са част от нашата култура, то тогава ние можем и трябва да ги направим част от нашата култура."


2. "Някои хора питат: "Защо използваш думата феминизъм Защо просто не кажеш, че вярваш в човешките права или нещо такова?" Защото това би означавало, че вярваме в това, че не жените са били отхвърляни от обществото в продължение на векове. Би било начин на отричане, че проблемът с половете не е насочен към жените."


3. "За себе си избрах да не съжалявам за своята женственост или липсата ми на такава. И искам да бъда уважавана за липсата си на женственост, защото заслужавам да бъда."


4. "Ние учим момичетата на срам. "Кръстосай крака. Покрий тялото си". Караме ги да се чувстват така, че само заради факта, че са се родили жени, те са виновни за нещо. Затова тези момичета порастват и се превръщат в жени, които не могат да изразят гласно желанията си. Те израстват в жени, които сами налагат мълчанието си. Те израстват в жени, които не могат да кажат това, което действително мислят. И израстват - а това е най-лошото нещо, което можем да причиним на момичетата - в жени, които превръщат преструвките си във форма на изкуство."

5. "След това правим на момичетата още една лоша услуга - като ги учим да се грижат за нежното его на мъжете. Учим ги да се свиват, да изглеждат малки. Казваме им - "Можеш да имаш амбиции, но не прекалено много. Можеш да искаш да си успешна, но не прекалено успешна - в противен случай ще си заплаха за мъжа. Ако ти си глава на семейство, преструвай се, че не си, особено пред хора. В противен случай ще обидиш мъжа".


6. "Мъжествеността е здрава, малка клетка, в която поставяме малките момчета".


7. "Веднъж един познат от Нигерия ме попита дали се притеснявам, че мъжете се плашат от мен. Не се притеснявах изобщо - никога дори не ми е хрумвало, че може да ме притесни, защото мъж, който би се страхувал от мен е точно този мъж, към който аз не бих проявила никакъв интерес."


8. "Половете - по начина, по който съществуват те днес, са една огромна несправедливост. Бясна съм заради това. И всички трябва да сме бесни. Гневът отдавна намира своето място в историята като начин за постигане на позитивното."

9. "Но засега най-лошото нещо, което причиняваме на мъжете - карайки ги да чувстват, че трябва да бъдат силни - е това, че ги оставяме с ранимо его. Колкото по-силен е принуден да се чувства човек, толкова по-слабо е егото му."


10. "Моята дефиниция за феминист е мъж или жена, който казва - да, има проблем в половете и ние трябва да го решим. Трябва да направим нещо. Всички - мъже и жени - трябва да живеем по-добре."

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноЛеченияБотаникаПсихологияНовиниИсторияАнкетиСоциални грижиФизиологияЗдравни съветиСпециалистиИзследванияАнатомияЗаведенияСпортИнтервютаОрганизацииОбразованиеНормативни актовеХранене при...ПатологияТестовеАлт. медицинаРецептиКлинични пътекиДиети