Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство 10 реални исторически личности, вдъхновили герои в "Игра на тронове"

10 реални исторически личности, вдъхновили герои в "Игра на тронове"

10 реални исторически личности, вдъхновили герои в "Игра на тронове" - изображение

Може би смятате, че знаете всичко за сериала "Игра на тронове", но тук са някои факти, които ще ви изненадат. Фенове на емблематичната продукция откриват паралели между героите и реалните исторически фигури. И те изглеждат толкова еднакви.

Миналото е изпълнено с много кръв, политически битки, войни, които трудно могат да надминат някои сцени от сериала. На всичкия този фон едва ли е изненадващо, че голяма част от света на Джордж Мартин се основава на реални исторически събития.

Джон Сноу и Уилям Завоевателя

Джон Сноу и Уилям Завоевателя

И двамата са внушителни бойци и лидери. Джон Сноу, доколкото се отнася до Вестерос, е незаконен син на Нед Старк, който успява да стане "Кралят на севера". Уилям Завоевателя, херцогът на Нормандия, нахлува в Англия през 1066 г. и е бил също незаконно роден син, който впоследствие придобива кралска титла.

Тирион Ланистър и Ричард III

Тирион и Ричард

И двамата са родени с увреждания, което кара хората да ги гледат по-различен начин. Но въпреки това и двамата се оказват талантливи администратори. Британският крал остава в историята като ужасен тиранин (макар и някои да оспорват това).

Ричард III Глостър се ражда на 2 октомври 1452 година. Той е единадесетото от общо дванадесетте деца на Ричард от Йорк и Сесили Невил. Той е слаб, дори мършав, куца и заради физическите си дефекти по рождение започват да го наричат "Гърбавия". Въпреки това притежава неизчерпаема енергия и участва в много военни мисии. Признат е за отличен стратег, който се отличава с мъжеството и доблестта си.

Марджъри Тирел и Ан Болейн

Марджъри и Ан Болейн

В книгата " Игра на тронове", преди смъртта на крал Робърт, брат му Ренли със своя любовник Лорас Тирел имат намерение да убедят Маргарет Тирел да замени Церсей Ланистър като кралица.

Ан Болейн е съблазнителката, която успява да убеди крал Хенри VIII да се откаже от съпруга и детето си, да се откъсне от католическата църква и да се ожени за нея. Любовта между нея и крал Хенри VIII е обсебваща и извън всякакви норми.

Джофри Баратеон и Юстас IV от Булон

 Джофри и Юстас

Един от отрицателните герои, Джофри, жесток и тираничен цар, който е отровен с пай от гълъби на собствената си сватба. Юстас IV от Булон не е бил известен. Той е бил зъл човек и е донесъл повече вреда, отколкото полза. Той умира мистериозно по време на празник.

Церсей Ланистър и Екатерина Велика

Церсей и Екатерина Велика

Церсей убива съпруга си и се превръща в кралица макар и след определено време.
Катрин е пруска принцеса. Тя се омъжва за руския цар Петър III, който е свален от власт. След това Катрин поема Русия като императрица на Русия, а съпругът й е убит от един от привържениците й.

Бриен от Тарт и Жана д'арк

Бриен и Жана Д'Арк

Две силни и смели жени, девицата Тарт и Жана д‘арк която се нарича "Девицата". Те предпочитат да носят мъжки дрехи и да притежават броня и мечове. И двете жени са маниакално верни и готови да дадат живота си на онези, на които са го посветили.

Денерис Таргариен и Хенри Тюдор

Даенерис и Хенри

Един от най-изненадващите паралели! Денерис, "Майката на драконите", е последният оцелял член на нейната фамилия, живееща в изгнание. Хенри Тюдор е последният оцелял член на семейство Ланкастър с претенции към трона във войните на розите. Той бил принуден да избяга от Бретан на 14-годишна възраст. Той е имал червен дракон като знаме.

Удивително, но можем да намерим исторически паралел не само за определен характер, но и за ...

Цяла раса: Дотраки и Монголи

Дотраки и Монголи

И двете са военни номадски раси. Дотраки се ръководят от техните лидери - киалците. Монголите, които ограбват Централна Азия през 13-ти век, са ръководени от ханците.

Място: Стената и Стената на Адриан

Стената

Стената в "Игра на тронове", която разделя белите бродници от хората, прилича на стената на Адриан. Стената на Адриан разделя римляните от шотландските варвари. Въпреки това, стената на Адриан е била по-малко впечатляваща: височината и варирала от 3 до 6 метра в различни части.

 Старк и Ланистър и Йорк и Ланкастър

Старк и Ланистър

Голяма част от основните войни в сериала наподобяват "Войната на розите" - поредица от войни през 15-ти век за трона на Англия. Основните представители в тези битки са родовете Йорк и Ланкастър. Дори имената им звучат толкова сходни с тези от "Игра на тронове".

Карта на Вестерос и карти на Великобритания и Ирландия

карта на Вестерос

Тези карти изглеждат толкова идентични, че е трудно да повярваме, че сериалът не е била вдъхновен от реални места, събития и герои.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл