Начало Лайфстайл Красота и стил Модерно 10 очарователни модни тенденции от древния свят - част 1

10 очарователни модни тенденции от древния свят - част 1

10 очарователни модни тенденции от древния свят - част 1 - изображение

Модата е универсална концепция. Тя е едновременно постоянна и вечно променяща се във времето. Гъвкавата й и непрекъснато развиваща се природа може да се види ясно през миналия век. Обществата прегръщат новата индустриална ера и наред с това - нови начини на мислене и изразяване на своите ценности. За жените например модата винаги е била най-добрият начин за изразяване. Първоначално тя се използва като средство за тяхното потисничество и служи, за да ги държи в традиционните, предназначени за тях роли. С времето нещата се променят и модата става най-голямото оръжие за израз на свобода на действие, позиция и творчество.

Коко Шанел казва: "Модата не е нещо, което съществува единствено в роклите. Тя е в небето, на улицата, модата е свързана с идеи, с начина, по който живеем, с това, което се случва". Идеята за модата се простира до нещо повече от дрехи и аксесоари. Тя влияе върху традиционните норми на дадена общност, мисленето на хората и начина, по който те показват своите основни философии и вярвания. Дълбоко обвързана със социалните движения, тя винаги е била наоколо, под една или друга форма и винаги ще бъде, докато съществува цивилизация.

С появата на информационните технологии модата се превръща в неразделна част от живота на всички по целия свят. Търсенето на висококачествени марки се увеличава, тъй като модните стоки - от дрехи до бижута и битови аксесоари - стават все по-достъпни. Но защо тя има толкова голямо влияние? 

Ето няколко модни съвета от древните дизайнери, с които да разкриете вътрешното си модно гуру.

Бижута

Влечението към скъпоценни камъни и метали никога не избледнява. Златото и среброто се използват още в Древността, поради тяхното лесно манипулиране и оформяне. Друго предимство на тези метали е, че се срещат в речните корита и потоци, така че не изискват копаене. Красиви, блестящи и непрактични – те са идеални за бижута. Известно е, че някои от най-древните златни артефакти принадлежат на т. нар. Варненската цивилизация, разположена близо до Черно море в Източна България. Едни от първите златари на древния свят, живели някога в района на днешния град Варна, черпят злато от близките изобилни езера. Достъпните водни пътища също позволяват търговията и разпространението на стоките им. По онова време те са толкова богати, че погребват мъртвите си, заедно със златните им предмети, символизиращи високия им социален статус. В гробовете от 4560 г. пр.н.е. са открити множество златни погребални дарове и почти никакви човешки останки - подобни погребални съоръжения се наричат "кенотафи" (от гръцки буквално "празен гроб") . Всъщност, твърди се, че един от първите открити гробове съдържа повече злато от това, намерено в света и датиращо от същия период. Можете ли да повярвате?

Ако лъскавите метали не са по вкуса ви, то можем да погледнем към по-древните неандерталски бижута от Крапина, Хърватия. Преди около 135 000 години неандерталците носят огърлици от орлови нокти. Това ни показва, че идеята за орнаментите се ражда далеч преди съвременния човек. Украшенията с мъниста също са чудесна идея - такива от черупки на морски охлюви, намерени в Израел, Мароко и Южна Африка, някои датиращи от 110 000 години. В пещерата "Здрач" в Кения е намерен 40 000-годишен орнамент от мъниста от щраусови яйца. Друга забележителна находка е тази на каменна гривна, открита в района на Ситбрия Алтай, датираща от преди 40 000 години. Тя е изработена от т. нар. Денисов човек, човешки вид съществувал преди неандерталците. 

Преди 5000 години ранните египтяни започват да правят бижута от сребро, което е изобилно в района, и стъклопис. Месопотамските бижута, от друга страна, се състоят от тънки метални листове и цветни скъпоценни камъни, датиращи се от 2900 г. пр. Хр. Съществуват и други варианти с обли мъниста от лапис лазули (скъпоценен камък).

Шапки

Намерени предимно в Европа, фигурите на Венера представляват праисторически миниатюрни статуи на жени от Палеолитния период, който продължава от 30 000 до 10 000 г. пр. н. е. Женските фигури са със силно изразени закръглени форми което причинява известно объркване по отношение на тяхното значение - от символ на плодородието до стандарт за женската красота през тази епоха. Отрити са няколко "Венери" (датиращи от различни периоди), като всички са с удивително подобни физически черти. Софер, Адовазио и Хиланд (2000) твърдят, че статуите носят плетени шапки, бандани (кърпи за глава), поли и колани. Макар че това не е обичайното палеолитно облекло, фигурите с "плетени шапки" вероятно са вдъхновени от тежката ледникова епоха, преживяна в Европа. Най-старата фигура, открита в Германия, е на 35, 000 години. 

Чорапи със сандали

Комбинацията между чорапи и сандали винаги е била считана за модно бедствие... или не? Най-старият чифт чорапи в света е открит в Египет, изработен е между 250 и 420 г. и е предназначен за носене със сандали. Произведен е от ярка червена вълна чрез нагъване - процес, изискващ много време. Друго откритие във Великобритания доказва, че римските войници, известни като смели и безмилостни воини, също са носили вълнени чорапи под сандалите си, когато отивали на война. Може би е време да върнем тази древна традиция в съвременната мода.

Източник: tapoos.com

Снимки: пак там

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлПсихологияИсторияЛюбопитноЗдравни съветиСпортРецепти