Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство 10 исторически снимки, които могат да ви разсмеят и разплачат едновременно

10 исторически снимки, които могат да ви разсмеят и разплачат едновременно

10 исторически снимки, които могат да ви разсмеят и разплачат едновременно - изображение

Благодарение на изкуството на фотографията, можем да видим и да си спомним миналото си. Знаем точно как изглеждат предците на британските кралици, както и кои бански са считани за "неприлични" преди век. Тази малка колекция от исторически снимки, може да предизвика смесени чувства у вас -  възхищение и тъга едновременно. Може би тези снимки ще ви разкажат истории, които никога преди не сте чували.

Император Николай II от Русия, крал Едуард VII, императрица Александра Фьодоровна с княгиня Олга Николаевна и кралица Виктория, 1896 г.

кралско семейство

Не е тайна, че мнозинството от кралските семейства в Европа са свързани. На тази снимка можете да видите не само кралски особи, а и семейство. Кралица Виктория е баба на Александра Фьодоровна, заедно с крал Едуард VII - чичо на Николай II.

Ако тази снимка беше направена днес, определено щеше да се превърне в меме, заради оживеното лице на малката Олга. Децата винаги си остават деца, дори ако са родени в кралско семейство.

Мадам Декурсел, първата жена шофьор на такси в Париж, 1909 г.

първата жена шофьор

Мадам Декурсел  е първата жена шофьор на такси, която притежава лиценз за конна езда. Тя е трябвало да преодолее много препятствия, за да сбъдне мечтата си.

Днес никой не е изненадан да види жена зад волана на кола Uber, но през онова време дамите трябвало буквално да се борят за правото си да правят простички неща - като шофирането например.

Жените в Европа обаче са имали право да шофират чак през 1909 г., докато тези  в други части на нашия свят - 100 години по-късно.

Жени на плажа в Ню Джърси са арестувани заради неприличните си бански костюми през 1920 г.

жени в бански

Полицаите през 1920 г. вероятно са имали по-малко работа от своите колеги днес. Преди един век защитниците на закона и реда не само се занимават с престъпници, но и арестуват дами, защото са облечени в "неприлични" бански костюми. Но момичетата изобщо не се страхуват от тях. Чудим се какво биха направили тези полицаи, ако видят дами облечени в бански през 21 век.

Майка мигрант, 1936 г.

майка мигрант

Тази емблематична снимка, направена от фоторепортера Доротея Ленг, я направи известна, но за съжаление дамата от снимката не спечели нищо от нея -  Флоренция Оуенс Томпсън, е на 32 години и е майка на 10 деца, мигрант в лагер. След като нейната снимка става популярна, представители от правителството се втурват към лагера, за да и окажат подкрепа. За съжаление, по това време Флоренция и децата й са напуснали района.

Добрата новина е, че Флоренция оцелява през Голямата депресия и отглежда всичките си деца. Тя винаги се стреми децата й да имат какво да ядат, дори ако тя остава без нищо. Флоренция умира на 80-годишна възраст и е жив пример за силата на майчинството.

Ела Фицджералд и Мерилин Монро, 1954 г.

Ела и Мерилин Монро

От смъртта на Мерилин са изминали 60 години, но все пак има хора, които говорят отрицателно за нейната личност. Наричат я глупава и тромава. Можете ли да си представите как хората са и завиждали, докато е била жива? Мерилин Монро не беше глупава, а личният й живот беше много по-скромен от живота на мнозина, които сега живеят.

За нея има още един неизвестен факт. Мерилин мразеше расизма и дискриминацията спрямо афро-американския народ, което все още беше доста обичайно през 50-те години на миналия век. Тя убеждава собственика на нощния клуб "Мокамбо" в Лос Анджелис, да остави Ела Фицджералд да пее там, обещавайки, че тя ще ходи в клуба всяка вечер. Монро изпълнява обещанието си.

От този клуб започва и кариерата на Ела Фицджералд. Тя привлича медийното внимание към себе си и след това вече не е трябвало да пее в малки джаз клубове. Певицата казва: "Дължа на Мерилин Монро много. Тя беше необичайна жена - малко бяха като нея. И тя не го осъзнаваше."

Абебе Бикила, маратонски бегач от Етиопия, олимпийски шампион, 1960 г.

Абебе Бикила

Абебе Бикила е последният, който е включен в олимпийския отбор на Етиопия - той заменя друг член на отбора, който е контузен, по време на олимпиадата в Рим. Абебе няма намерение да тича бос. Спонсорите на олимпиадата му дават обувки, но той ги връща, тъй като са му много неудобни. Решава да тича бос, както й е тренирал. Той печели маратона и поставя нов олимпийски рекорд.

Арестуването на Дейвид Бауи, 1976 г.


Дейвид Бауи в затвора

Ако имаше конкурс за красота сред затворниците, Дейвид Бауи имаше всички шансове да го спечели. Много музиканти са имали правни проблеми в ранна възраст, включително и Бауи. Арестът на Бауи обаче е доста кратък - той остава зад решетките само няколко часа, но снимката, направена там, остава в историята.

Папа Йоан Павел II говори с престъпника, който се опитва да го убие, 1983г.

папа Йоан Павел

Животът на папа Йоан Павел II почти приключва на 13 май 1981 г. Мехмет Али Агка, член на фашистката група Грей Улвс, се опитва да го убие. Той застрелва папата в корема. Веднага е хванат и задържан от монахиня и други наблюдатели, докато пристигне полицията. След възстановяването на папата, Йоан Павел II  го посещава в затвора през 1983 г.,  и провежда разговор с него.

Никой не знае за какво са си говорили двамата. След срещата папа Йоан Павел II казва: "Това, за което говорихме, остава между нас. Говорих с него като брат, на когото простих и който има моето пълно доверие".

Едно етиопско момиче - Одри Хепбърн, 1988 г.

Одри Хепбърн

Много хора помнят Одри Хепбърн като изключителна актриса и елегантна жена, но много малко са наясно с факта, че тя е посланик на добра воля на УНИЦЕФ. Тя заема тази позиция, когато приключва кариерата си и се стреми да подобри качеството на живот на децата от най-бедните страни.

Тя посещава сиропиталище в Етиопия, в което са настанени 500 гладни деца, на които УНИЦЕФ изпраща храна. Последното й посещение в Сомалия е 4 месеца преди тя да умре от рак през 1992 г.

На Хепбърн беше връчен президентският медал на свободата в знак на признателност за работата й с УНИЦЕФ и посмъртно получава хуманитарна награда "Жан Хершолт" за приноса й за човечеството.

Цветът на морето пред двореца Кенсингтън, 1997 г.

дворец Кенсингтън

Вероятно сте предположили, че причината за това море от цветя пред двореца Кенсингтън през 1997 г. е трагичната смърт на принцеса Даяна - най-обичаната кралица сред британския народ. Макар да е била критикувана през живота си, хиляди хора я обожаваха и тази снимка потвърждава този факт.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.meОще по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлИсторияПсихологияНовиниЗдравни съвети