Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Семейни ритуали и традиции 8 държави, в които следващата година не е 2018

8 държави, в които следващата година не е 2018

8 държави, в които следващата година не е 2018 - изображение

Коя година ще посрещнем след 2 дни? Отговорът на този въпрос не е толкова прост, колкото звучи. Хората изобретиха календари за измерване на времето, но то е ефемерно, не може да бъде уловено и маркирано. Но как да открием началото му?

По-голямата част от държавите използват Григорианския календар, според който следващата година е 2018, но има и редица изключения. Вижте кои са те!

Жителите на Тайланд ще посрещнат 2561 година

Тайланд

Тайландците използват Будисткия лунен календар, според който хронологията започва от момента, в който Буда постига нирвана. В Тайланд се използва и Григорианският календар. Изключения често се правят за чужденци, но датите за стоките и документите са написани според будисткото летоброене, към което се придържат още в Шри Ланка, Камбоджа, Лаос и Мианмар.

Жителите на Етиопия ще посрещнат 2011 година

Етиопия

Етиопският календар е 8 години назад от Григорианския и има 13 месеца в годината. Дванадесет от тях се състоят от по 30 дни, а последният е много кратък, около 5 или 6 дни, в зависимост от това дали годината е високосна или не. Денят в тази страна започва при изгрев слънце, а не в полунощ. Етиопският календар се основава на древен такъв от Александрия.

Жителите на Израел ще посрещнат 5778 година

Израел

Еврейският календар се използва официално в Израел заедно с Григорианския. Всички еврейски празници, дни на паметта и рождени дни на роднини се празнуват според първия. 

Месеците започват с новата луна, а първият ден от годината (Рош Хашана) може да бъде само в понеделник, вторник, четвъртък или събота. Следователно, за да бъде това възможно, високосната година се удължава с един ден.

Жителите на Пакистан ще посрещат 1439 година

Пакистан

Ислямският календар се използва за определяне на датите на религиозните празници в някои мюсюлмански страни. Хронологията започва от "хиджра" - датата на пророка Мохамед и първата емиграция на мюсюлманите в Медина (622 г.). Тук денят започва при залез, а не в полунощ.

Жителите на Иран ще посрещат 1396 година

Иран

Персийският календар (Solar Hijri) е официален в Иран и Афганистан. Този астрономически слънчев календар е създаден от група астрономи, включително известния поет Омар Хаям. Седмиците започват от събота и завършват в петък, а последните са неработни дни.

Жителите на Индия ще посрещнат 1939 година

Индия

Националният индийски календар е създаден и въведен през 1957 г. Той се основа на изчисленията от епохата Сака, която е древна система, известна в Индия и Камбоджа. Използват се и други календари от различни народи и племена. Някои водят началото си от смъртта на Кришна (3102 г. пр. н.е.), а други датират от издигането на властта на Викрам през 57-та година. Съществува и трета група, в която хронологията започва от датата на смъртта на Буда (543 г.).

Жителите на Китай ще посрещнат 4716 година

Китай

Китайският календар се използва в Камбоджа, Монголия, Виетнам и други азиатски страни. Хронологията стартира от датата, в която император Хуанди започва своето царуване през 2637 г. пр. н.е.

Жителите на Северна Корея ще посрещнат 107 година

 Северна Корея

Календарът Juche се използва в Северна Корея от 8 юли 1997 г. заедно с хронологията от раждането на Христос. Отброяването започва от рождената дата на комунистическия лидер Ким Ир Сен.

Източник: brightside.me

По статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиНовиниОрганизацииСоциални грижиЛюбопитноИсторияНормативни актовеЗаведенияАнкети