Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука 10 деца, които променят света (1 част)

10 деца, които променят света (1 част)

10 деца, които променят света (1 част) - изображение

Джак Андрака

Когато е само на 16 години, Андрака създава изключително достъпен и евтин метод, който открива ракови клетки, в техните ранни стадии.

Методът се състои от идентифициране на протеин, намиращ се в урината, който отчита наличието на ракови образувания в панкреаса, яйчниците и дробовете.

 

Луи Брайл


Роден през 1809 година в Купврей, Франция, Брайл претърпява злополука, вследствие на която ослепява, когато е само на 3 години. Докато учи в университет за слепи в Париж, той развива система за четене, която се основава на повдигнати точки в различни серии, които имат еквивалент на азбуката. Само на 19 години, той става учител по алгебра, граматика и геометрия в университета, преподавайки на студентите с помощта на формата си за комуникация.

Икбал Маси


Икбал е продаден за 12 долара като работник в лагер за деца в Пакистан, където се труди по 12 часа дневно. Когато става на 10 години, той решава да избяга и да се включи в освободителния фронт на Пакистан. По този начин той успява да спаси над 3000 деца.

Убит е през 1995 година от мафията.

 

Ане Франк


След 2 трудни години на бягство и укриване в Холандия от нацистите, най-накрая е намерена и арестувана. Умира от тиф, седем месеца след изпращането й в концентрационния лагер Берген-Белсен. Тя се превръща в най-популярната и коментирана жертва на Холокоста най-вече заради дневника си, в който описва всичко, което й се случва по времето на Втората световна война.

Баща й успява да публикува дневника, който по-късно е преведен на 67 езика. Той се превръща в най-превежданото холандско произведение в света.

 

Елиф Билген


Когато е само на 16-годишна възраст, Елиф създава биопластмаса, която се разгражда бавно. Тя експериментира с обелки от плодове и открива, че в тази на банана се съдържа голямо количество нишесте.

По-късно открива, че именно нишестето е съставка, която присъства във всички видове пластмаса.

 

към 2 част>>>

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияЛичностиНовиниЛюбопитноГеографияСоциални грижиСнимкиОрганизацииСпортАлт. медицинаЗдравни съветиПсихологияПроизводителиНаправления в медицинатаОткритияПатологияФизиологияЛеченияАнкетиБотаникаИзследванияНормативни актовеКлинични пътекиСпециалистиРецептиХранене при...ИнтервютаТестовеОбразованиеЗаведения