Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 10 археологически снимки и все още неразгадани тайни за света

10 археологически снимки и все още неразгадани тайни за света

10 археологически снимки и все още неразгадани тайни за света - изображение

Почти всеки човек като дете си е мечтал да открие съкровище. Някои трансформират тази си мечта и стават археолози. Вижте няколко невероятни снимки от архивите на National Geographic, които разкриват тайни за миналото на човечеството.

Археолози изследват олмекска каменна глава, 1947 г.

Олмекска каменна глава

Олмеките са народ, живял между 1 500 и 400 г. преди н. е. в Централна Америка. Те правели огромни каменни глави, тежащи между 6 и 50 тона. Учените все още не могат да обяснят как точно са ги ваяли.

Руините на древно селище в Шотландия

Руините на древно селище в Шотландия

Това селище е съществувало между XV в. пр. н. е и XVII в. от н. е. Останките от къщи, различни артефакти и произведения на изкуството да оцелели до наши дни.

Гмуркач изследва подводна пещера в Мексико

Сеноте

Сеноте са естествени дупки, които се образуват, когато варовиковият таван на някоя пещера се срути и разкрие водата отдолу. В миналото те били използвани от древните маи като източници на вода и свещени места за жертвоприношения. Изследванията на сенотите позволяват на учените да опознаят по-добре културата на маите.

Човек от бившето кралство Мустанг в Северен Непал носи човешки останки, открити в погребална крипта

Човек носи кости

В изкуствена планинска пещера в Непал са открити останките на 27 мъже, жени и деца. По много от техните кости се откриват следи от прорези, които са индикация за все още неизяснен погребален обред. Скелетите са лежали в необичайната крипта около 1 500 години.

Въздушна снимка на Leptis Magna Западна Либия

Римският град Лептис Магна

Това е един от най-големите и добре запазени римски градове, построен по време на управлението на Август и Тиберий. Впечатляващи му останки са оцелели до наши дни и от време на време археолозите продължават да правят нови открития в него.

Замъкът на Паленке

Замъкът Паленке

Най-важната характеристика на древния град Паленке, разположен в североизточната част на мексиканския щат Чиапас, е дворецът с 4-етажна кула. Подобни на тях не съществуват в нито един друг от проучените градове на маите. Специалистите вярват, че кулата е използвана за наблюдение на слънчевите лъчи, които в деня на зимното слънцестоене попадат директно върху надписите в храма.

Бастун, открит в гробницата на фараона Тут

Бастунът на фараона Тут

Този бастун е оформен като нубийски пленник. Според една от теориите фараонът поставял бастуна на обратно, което символизирало унижението на нубийците.

Луис Лийки и семейството му, които търсят хоминиди в долината Олдувай

Разкопки в Олдувай

Палеоантропологът Луис Лийки е защитник на еволюционната теория и открива много доказателства, които я потвърждават. Именно в долината Олдувай в Африка след 30 години разкопки е намерен черепът на един от предшествениците на съвременния човек.

Мегалитите на Стенес

Мегалитите на Стенес

Подобно на Стоунхендж, около този кромлех в Шотландия се носят много легенди. Според най-разпространеното становище, мястото е било използвано за жертвоприношения.

Мумията Йоци, открита през 1991 г. в Тиролските Алпи

Мумията Йоци

Според проучванията Йоци е роден около 3 300 г. пр. н. е., което го прави най-старата мумия в Европа. След сравнителен ДНК анализ се оказало, че 19 от 4 000 мъже, които живеят в Тирол, са свързани с Ледения човек.

източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияСнимки