Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Четенето на книги удължава живота, твърди ново изследване

Четенето на книги удължава живота, твърди ново изследване

Четенето на книги удължава живота, твърди ново изследване - изображение

Любителите на книгите могат да отварят шампанското! Ново проучване е открило, че хората, които четат книги, живеят повече от хората, които не го правят.

Учени от университета в Йейл разпитали 3 635 участници над 50-годишна възраст относно навиците им, свързани с четенето. От информацията, която получили, те разделили хората в три групи: нечетящи, хора, които четат по-малко от 3.5 часа на седмица и хора, които четат повече от 3.5 часа на седмица. Учените следили всяка група за период от 12 години. Най-много четели жените с университетско образование и по-високи доходи.

В хода на проучването, учените открили, че двете групи на четящите хора живеели по-дълго от онези, които не четат. Четящите, които прекарвали повече от 3.5 часа седмично над книгите, доживели средно с 23 месеца повече от хората, които въобще не четат. По-голямата продължителност на живота се отнасяла за всички четящи участници, независимо от други фактори като пол, заможност, образование или здраве. 20-процентното намаляване на смъртността чрез дейност, при която няма движение, е впечатляващо.

Останалата част от резултатите са дори още по-добри.

"Сравнени с нечетящите, четящите живеят с 4 месеца повече" и то на възраст, в която 20 % от техните връстници умират. "Четящите също така са с 20 % по-малко застрашени от смърт през 12-годишния период, сравнено с нечетящите."

"Нещо повече, нашите анализи показват, че четенето на книги дава значително преимущество за оцеляване, сравнено с четенето на периодични издания."

Това означава, че именно четенето на книги, а не четенето като цяло увеличава продължителността на живота. Причината за това е, че четенето на книги включва повече когнитивни функции. Четенето засилва тези функции и помага за запазването на когнитивната способност на мозъка.

Като всеки любител на книгите вероятно знаете, че четенето включва два когнитивни процеса: дълбоко четене и емоционална връзка. Дълбокото четене е бавен процес, при който четящият се свързва с книгата и се опитва да я разбере в собствения й контекст и в контекста на външния свят. Емоционалната връзка се случва, когато четящият се вживява в героите, което насърчава социалните му възприятия и емоционалната му интелигентност. Тези когнитивни процеси са цитирани от екипа от Йейл и използвани като маркери за това изследване.

По-дългата продължителност на живота на четящите хора може да се обясни и с намаляването на стреса и подобряването на цялостното здравословно състояние по време на четене.

Е, коя е следващата книга, която ще прочетете?

източник: bigthink.com

снимка: 02varvara.wordpress.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлАнкетиЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияСнимкиИсторияРецептиНовини