Начало Лайфстайл Красота и стил Модерно Християнството и мейнстриймът или как звездите правят поп-арт от религията

Християнството и мейнстриймът или как звездите правят поп-арт от религията

Християнството и мейнстриймът или как звездите правят поп-арт от религията - изображение

Едно от мероприятията, на които масово тоалетите на гостите бяха изпълнени с християнски елементи, бе тазгодишната Мет Гала.

Cardi B

 

Ким Кардашиян След обявяване темата на пролетното изложение, "Райски тела: мода и католическо въображение", медиите се фокусираха не върху произведенията на изкуството или дизайна им, а върху въпроса "Какво ще облече Ким Кардашиян?".


Празненството, посветено на съчетанието между католическо изкуство и модни дизайни, не можеше да се появи в по-правилно време от сегашното, издигащо в култ хората, известни в социалните мрежи.

Екипът, наблюдаващ пръв тенденцията, е съставен от представители на списание "Tabloid Art History". Групата сравнява снимки на известни хора с католически произведения на изкуството. Силно впечатление правят знаменитости като Бионсе и Кардашиян, които се превъплъщават в образа на Дева Мария още през първата си бременност. Техните снимки биват харесвани, коментирани и споделяни милиони пъти.

Но какво точно кара християнството да изглежда толкова примамливо за съвременните ни звезди?

"Католицизмът и католическото изкуство изникват като асоциация, когато се говори за безусловно декадентство, разточителство и абсолютния разкош на Ренесанса. В същността си те представляват пиршество за очите, спектакъл" – споделя Елис Бел, която е част от екипа на "Tabloid Art History". За вяра, която има за основен култ римски уред за мъчение (кръст), не е изненадващо, че ренесансовите творби на изкуството са посочени за едни от най-кървавите и най-материалистичните продукции.

Визуалното богатство не е единственото, което вдъхновява артистите. Интерес за тях представляват и тъмните истории в сърцевината на Библията. Те често са страховити и кървави, подбуждайки в читателите същата болезнена очарователност, която получават, при четене на приказки.

Мадона е първата знаменитост, венчала себе си за християнската образност. Кръстена с една от многото вариации на името Дева Мария, тя се превръща в основоположник на тенденцията за създаване на библейски символи и алюзии в поп културата. Имитирайки рани, подобни на Исус, целувайки светец в своето видео към песента "Like A Prayer" и пеейки на концерти, докато виси от масивен кръст, тя съумява да вкара успешно универсалните символи на Христовата смърт в мейнстрийма на преклонението пред поп звезди.

Мадона

Изключително впечатляваща се оказва пресъздадената от Бионсе версия на "Madonna and Child" , в която Богородица е обляна от злато. Освен удивителното облекло, в цялостното й представяне на сцената бе акцентирано върху бременността и майчинството й. 

 Бионсе

 

Кание Уест На една от кориците на "Rolling Stone" може да видим Кание Уест, превъплътен в образа на Исус. Окичен с характерния трънен венец и кървавено лице, рапърът успява да възпроизведе силата и болката на Божия Син.


В епоха на политическа коректност, някак изненадващо е колко лесно човек може да облече католическите регалии. Използването на индуистки или мюсюлмански елементи би било не просто неподходящо, но дори и расистко.

Италианските звезди от дизайнерски марки отдавна са изнесли броениците и разпятието извън обредите на неделната литургия. Много вярващи по света обаче смятат това за неприемливо, също както бе реагирано и срещу песента на Лейди Гага –Judas.

Това, разбира се, не спира Жан Пол Готие да създаде своята колекция есен/зима, вдъхновена от традиционните рокли на хасидеите (еврейско религиозно движение).

Рокля

Модел от неговото ревю разказва, че не е чула освирквания по време на ревюто, но в по-къден момент е била свидетел на коментара: "О, Боже! Готие прекрачи всякакви граници!".

Възможно ли е това, което правят знаменитостите, да бъде обидно за вярата?

Нека почакаме и ще видим.

Засега повечето от дизайнерските артикули са приети от преобладаващата част вярващи като символи, представящи изобилието и силата на Бог.

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: bbc.com

Снимки: medium.com ; popsugar.co.uk; vogue.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлАнкетиИсторияСнимкиЗдравни съветиСпортЛюбопитноРецепти