Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Хелоуин - зараждане, развитие и глобализация

Хелоуин - зараждане, развитие и глобализация

Хелоуин - зараждане, развитие и глобализация - изображение

Хелоуин е един от многото примери за празници и ритуали, наследени от езичеството, от които християнството не може да се отърве дори насилствено.

 

Празникът води началото си като фестивалът Самайн, честван на 31 октомври. Наименованието в буквален превод означава "края на лятото". Това е бил денят, в който хората са завършвали прибирането на реколтата, а 1 ноември бележи следващото полугодие, характеризиращо се с тъмно, мрачно и студено време. Тази традиция се е спазвала от древните келти в днешна Британия, както и в други части на Европа.

В този период се е смятало, че границата между реалния и отвъдния свят изтънява. Това предание вдъхвало страх в хората, че духове, мъртъвци и други неживи създания могат да посещават Земята. За да предотвратят идването на подобни призраци, те са организирали мащабни фестивали, в които са се преобличали страховито, за да ги изплашат.

По-късно с разпространението на християнската религия се правят опити за заличаване на празника, тъй като е емблематичен за паганизма. Но той толкова дълбоко е залегнал в културното съзнание на хората, че римокатолическата църква не съумява да го овладее. Затова решава да облече езическия фестивал в християнска одежда, обявявайки 31 октомври за Нощта преди честването на Вси Светии (по пример на Бъдни вечер, известна още като Нощта преди Коледа).

Модерната глобализация на празника се дължи основно на САЩ. Там празника бързо добива широка популярност, след като ирландски емигранти го разпространяват през XIX в. С напредването във времето славата на Хелоуин не спира да нараства. През XX в. вече се формират и традиции като правене на тиквени фенери, "лакомство или номер" от децата и др., които се прехвърлят активно и в кино изкуството.

В наши дни празникът доста се отдалечава от корените си. Преобличането дори вече не е с цел човек да бъде страшен, а просто да бъде с атрактивен костюм. Това се получава до голяма степен и заради преплитането на келтския фестивал с древните карнавали, произлезли от дионисиевите чествания, в които хората са се преобразявали в противоположен пол или социална позиция (мъжът се преоблича като жена, владетелят като шут, а шутът винаги става крал).

Това преплитане на езически традиции, пречупено през призмата на модерния човек изгражда съвременната ни представа за популярния и световноизвестен празник Хелоуин.

 

 

 

Автор: Милена Минчева

Източници: bbc.co.uk; wikipedia.org

Снимки: pixelstalk.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноАнкетиРецептиЗдравни съветиТестовеДиетиИсторияСпортНовиниНаправления в медицината