Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих Фустерландия: кубинският проект, който трансформира общността

Фустерландия: кубинският проект, който трансформира общността

Фустерландия: кубинският проект, който трансформира общността - изображение

Съвсем близо до центъра на Хавана и грандиозната му разруха е разположено скромното селище Хайманитас – и едно архитектурно бягство в страната на сънищата. Вдъхновен от времето, прекарано в Европа и публични архитектурни проекти като парк "Гуел", кубинският артист Хосе Родригес Фустер се завръща към рибарските си корени и бедния крайбрежен град, за да осъществи един трансформиращ проект.

Фустерландия
През 1975 г. той превръща собствения си дом в музей на изкуството, декорирайки го с мозайкови плочки. "Започнах да изграждам мечтата си", коментира Фустер.

Неговите съседи са толкова привлечени от стенописите и колоритния нативизъм, че му отдават домовете си, за да разшири своя проект. Не след дълго те самите започват да допринасят за осъществяването на идеята и се заражда ново поколение артисти и архитекти.

Понастоящем, въпреки че фокусен център все още е домът на Фустер, целият квартал е калейдоскоп от сложни мозайки и скулптури и е известен като "Фустерландия". Посетителите могат да изследват вълнистите пътеки и лабиринтообразни проходи, минаващи под арката, както и да разгледат отблизо керамиките в този уникален образец на съвременно изкуство и архитектура.

Паркът е вдъхновен от испански артисти като Гауди и Пикасо с добавен карибско-кубински привкус (Гети). Входът на парка заявява "почит към Гауди", което се познава и по извитите контури и сложни облицовки.

Фустерландия

Можете да разберете защо Фустер е известен като "кубинският Пикасо" от ярките своеобразни цветове и сюрреалистичните причудливи изображения. Припомнящ великите европейски артисти, проектът е в сърцето си карибски: пилета, палмови дървета и крокодили са разпръснати по стените, с поздрав към местната история и Сантерийски вярвания.

Разбира се, кубински знамена "Viva Cuba" могат да се видят на много места в квартала, от който почти всяка повърхност – от уличните табели до пейките в парка – е декорирана. Може би от самия Фустер или от съседите, семейството му или други страховити кубински таланти като Чоко и изгряващия художник Заида Дел Рио.

Фустерландия

Фустер все още може да бъде забелязан как работи със съседите си, рисува керамики със сина си, преследвайки създаването на най-големия стенопис в света. Проектът е зашеметяващото доказателство за способността на архитектурата да надхвърли физическата функционалност и да бъде оформена от общността.

По статията работи: Наталия Тотева

Източници: independent.co.uk, needguide.ru, eveandersson.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиРецептиПсихологияСоциални грижиЛюбопитноОбразованиеАлт. медицинаИнтервюта