Начало Лайфстайл За свободното време Моето хоби Фризьор, преобразява безплатно бездомници и разказва техните истории в социалните мрежи

Фризьор, преобразява безплатно бездомници и разказва техните истории в социалните мрежи

Фризьор, преобразява безплатно бездомници и разказва техните истории  в социалните мрежи - изображение

Колко струва една прическа?

10, 20, 50, 100 лв. Истината е, че понякога може да струва много повече - усмивки, сълзи, благодарност.
Това доказва и 29-годишният британец Джошуa Кумбс. Той е фризьор от 5 години. През деня работи усилено в салона си, но извън работно време той прави нещо запомнящо се и благородно. Можем твърдо да заявим, че той притежава най - известният и голям салон в целия свят, а именно улиците в Лондон.

подстрижка

Всеки ден след работа той тръгва из лондонските улици с раница на гърба. В нея той носи ножици, гребени и други инструменти, с които подстригва и преобразява бездомници, които среща случайно. На ден той обслужва около седем души напълно безплатно. Много често могат да бъдат забелязани опашки от хора, които чакат пред неговия импровизиран „салон“ на улицата.

подстрижка

Идеята му хрумва, след като вижда подобна инициатива в Ню Йорк. В стремежа си да повиши осведомеността сред хората за проблемите, с които се сблъскват бездомните, той стартира благородната си мисия, заедно със своя приятел и фотограф Мат Спракъл.

подстрижка

Джош не просто преобразява тези хора , а научава и разказва техните истории в социалните мрежи с хаштаг #DoSomethingForNothing. Надява се по този начин да вдъхнови другите хора също да помагат. Според него те са вглъбени в своето ежедневие и грижи и подминават ежедневно страдащите хора по улиците.

подстрижка

„Стремя се да дам по-голяма гласност и да насърча хората да помогнат, с каквото могат. Искам те да покажат загриженост и повече ангажираност към проблемите на бездомните. Хората от улицата са уникално добри и плахи същества. Достатъчно е просто да им кажеш едно „здравей“ и виждаш усмивката, която започва да грее по техните лица. Изолацията от обществото допълнително изостря страданието им", споделя Джошуа.

подстрижка

Има случаи, при които бездомните изпитват срам и неудобство от Джош. Но, това не го спира. Той директно се отправя към тях с ножица и гребен, с широка усмивка и неприкрито вълнение да чуе тяхната история.
Един от клиентите му е Андрю, момче, което не познава родителите си. Бил е в различни приемни семейства, но от 4 години живее на улицата.

подстрижка

"Андрю ме помоли да го преобразя, но батерията на машинката ми се изтощи тогава. Уговорихме се да се видим на следващия ден и да го подстрижа. На сутринта видях, че той просто стоеше и ме чакаше. Бях много щастлив от този факт“, разказва Джош.

подстрижка

Ветеринарна лекарка също се присъединява към инициативата. Тя оказва помощ и се грижи за бездомните кучета – къпе ги, реже им ноктите, дава им лекарства и ги обезпаразитява.

подстрижка

Всички доброволци споделят, че ежедневно се срещат с различни хора, които променят техният начин на мислене. Дните им са непредсказуеми и всички заедно се променят към по-добро.

източник: littlethings.com

снимки: news.com.au; metro.co.uk

по статията работи: Илияна Стоянова

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниСоциални грижи