Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Учредиха литературна награда за писатели, чиито героини не са жертви на сексуален тормоз

Учредиха литературна награда за писатели, чиито героини не са жертви на сексуален тормоз

Учредиха литературна награда за писатели, чиито героини не са жертви на сексуален тормоз - изображение

"Време е за нещо по-оригинално", пише в уебсайта си Бриджит Лоулес, основателка на една различна литературна награда за писатели във Великобритания.

"Staunch Book Prize" ще бъде присъждана на автори на трилъри, в чиито произведения жените не биват насилвани, преследвани, убивани или подлагани на сексуален тормоз.

"Има толкова много книги, в които жените са изнасилвани или убивани. Насилието над тях в художествената литература достигна абсурдно високо ниво. Ние търсим писатели, които пишат истории, без да разчитат на темата за сексуалното насилие. Няма ли друга история?", пише авторката на уебсайта си.

Тя решава да направи подобен тип награда, след като гледа церемонията по връчването на призовете Бафта. На нея са представени серия от филми, в които насилието над жени е неизменна част от сюжета.

Учредиха литературна награда за писатели, чиито героини не са жертви на сексуален тормоз

"При убийствата на жени често съществува един и същи сексуален елемент, който предизвиква различни въпроси, свързани с властта и омразата към дамите и психическия натиск. Честно казано, случайно престъпление с нож не води до много интересна фикция. По-зловещите престъпления, които включват взаимоотношения между жертвата и извършителя, неизбежно предизвикват по-голям интерес", разсъждава Лоулес.

Бриджит обяснява, че отличието е насочено конкретно към трилърите, защото те са важен жанр сами по себе си, тъй като са често филмирани и обсъждани по телевизията. 

"Приканвам всички писатели на трилъри да продължават да ни държат в напрежение, но без да се прибягва до старите клишета, особено героини, които биват тормозени сексуално. Нека да покажем не само на читателите, но и на продуцентите, режисьорите и актьорите, че днес се създават удивителни, сложни трилъри от писатели с наистина свежи идеи, голямо въображение и брилянтни умения за представяне," приканва основателката и допълва: "Така че... тъмно, психологическо, философско, престъпно, мистериозно, политическо, историческо, религиозно, дори комедийно, независимо от вида на трилъра - ако отговаря на нашите критерии, искаме да го прочетем. Знаем, че там има повече оригинални истории и искаме да поздравим тези автори.

Паричната награда е на стойност две хиляди британски лири, а победителят ще бъде обявен на 25 ноември по време на планираната церемония по повод Международния ден за борба с насилието срещу жени.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: staunchbookprize.com; theguardian.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияАнкетиСоциални грижиСнимкиИсторияЛюбопитноТестове