Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Учени: Художници изобразяват грешно мълниите в своите картини

Учени: Художници изобразяват грешно мълниите в своите картини

Учени: Художници изобразяват грешно мълниите в своите картини - изображение

Ако рисувате светкавици под формата на зигзаг, то трябва да ви кажем, че ги изобразявате грешно- но спокойно – не сте сами. Оказва се, че художниците са рисували мълниите неправилно в продължение на стотици години, според ново проучване.

Изследователите в университета в Будапеща анализират около 100 картини (създадени между 1500 и 2015 г.) с мълнии и след това ги сравняват с 400 снимки фотографии с истинска мълния. Тази задача се оказва трудоемка, но не и невъзможна. Изследователите установяват, че художниците ги изобразяват с по-малко на брой разклонения. Вероятната причина за тази грешка е влиянието на античната традиция, според която мълнията се изобразява под формата на зигзаг.

Нарисуваните мълнии, имат по-малко разклонения, отколкото истинските мълнии. Максималният брой разклонения, изобразени на рисувана мълния са 11, докато фотографираните мълнии имат до 51, твърдят изследователите.

При изобразяването на мълнии е важно художниците да анализират множество фотографии на реални мълнии, но най-важното е да запомнят най-важните морфологични характеристики – броят разклонения и дървовидна структура.

От 2000 г. насам художниците имат огромен напредък. Най-вероятната причина са цифровите изображения на мълниите, които стават по-достъпни и така творците ги изобразяват с по-голяма точност.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: livescience.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиРецептиЛюбопитно