Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Учени срещу онкоорганизации: Жените трябва да знаят, че носенето на сутиен може да ги убие!

Учени срещу онкоорганизации: Жените трябва да знаят, че носенето на сутиен може да ги убие!

Учени срещу онкоорганизации: Жените трябва да знаят, че носенето на сутиен може да ги убие! - изображение

Асоциирането на носенето на сутиен с рака на гърдата е мит и жените не би трябвало да се притесняват нито от избора на модел, нито от продължителността на носенето му, твърдят Американското онкологично дружество (ACS) и фондация Komen – най-известната, най-голяма и най-щедро финансирана организация за борба с рака на гърдата в САЩ. Според много учени обаче подобна връзка не само съществува, а тя е дотолкова значима, че Komen и ACS трябва да бъдат бойкотирани поради факта, че прикриват тази информация, излагайки на риск живота на хиляди жени. Те се позовават на резултатите от пет независими проучвания, които доказват, че прекомерната употреба на сутиен повишава с пъти риска от развитие на болестта.

Според медицинските антрополози (специалисти, проучващи необходимостта от определен вид здравни грижи и ограничаване на заболеваемостта в рисковите групи чрез превантивни мерки) Сидни Рос Сингър и Сома Грисмайер продължителното носене на сутиен възпрепятства нормалното дрениране на лимфната течност, което пък причинява задържане на токсини в гърдите. Те сравняват ефекта с отичането на ходилата и глезените по време на дълъг полет, което също се дължи на невъзможността на лимфната течност да циркулира нормално и застоя й в долните крайници.

Сингър и Грисмайер са на мнение, че носенето на студиен по 12 и повече часа дневно увеличава драстично риска от развитие на рак на гърдата. Жените, които носят сутиен 24 часа в денонощието, седем дни в седмица, са 125 пъти по-застрашени от болестта от онези, които носят сутиен рядко или изобщо не ползват този елемент от дамското бельо. Спането със сутиен увеличава риска от рак на гърдата със 75%, посочва се в научната им статия по темата "Облечен, за да убива: Връзката между рака на гърдата и сутиените".

През 1991 година в Харвард е проведено проучване, което свидетелства, че процентът на жените, заболели от рак на гърдата, сред онези, които носят сутиен редовно, е по-висок отколкото при тези, които не носят сутиен. Още тогава резултатите от това проучване са били предоставени на фондацията на името на Сюзан Комен, както и на Американското онкологично дружество, и оттогава насам няма нито едно изследване или проучване, което да опровергава заключенията, направени възоснова на тях. Въпреки това нито една от организациите не е счела за необходимо да информира жените за рисковете, които системното и продължително носене на сутиен носи по отношение на тяхното здраве.

"Тези организации трябва да бъдат бойкотирани, докато не престанат да неглижират и омаловажават съществуването на тази зависимост и не започнат да осведомяват лекарите и жените за опасността, която представлява носенето на тесни сутиени", твърдят Сингър и Грисмайер.

Дори ограничаването на времето, в което една жена носи сутиен, може да намали риска от развитие на ракови клетки, изтъкват още учените. Вероятността от разболяване при онези, които носят сутиен по над 12 часа дневно, но го махат по време на сън, е 1:7 (една на всеки седем жени), при жените, които носят сутиен по по-малко от 12 часа на ден, тя намалява до 1:152, а при тези, които не носят сутиен изобщо или по-изключение, тя е от порядъка на 1:168. Акушерките обикновено съветват жените да махат сутиена си още щом се приберат у дома и да прилагат нежен масаж в областта на гърдите, която е била притисната от бельото през деня, за да нормализират циркулацията на лимфна течност.

Според учените недостатъчното афиширане на доказаната полза от кърменето в превенцията на рака на гърдата също дава повод за критика по адрес на т.нар. розови организации (от розовата лентичка, която служи като символ на кампаниите в подкрепа на борбата срещу рака на гърдата). Продължителното кърмене на бебето може да намали риска от развитие на рак на гърдата с над 50%, което в никакъв случай не е пренебрежим процент, и въпреки това La Leche League е единствената организация, която активно насърчава жените да кърмят както заради ползата от естественото хранене за физическото и психическото развитие на децата, така и заради самите майки. La Leche League обаче разполагат са много по-ограничени финансови възможности за популяризиране на своята кауза от организации като Komen или Американското онкологично дружество.

"Всеки път, когато някоя от тези организации поиска дарение, им изпратете сутиените си, вместо чек", призовават Сингър и Грисмайер. "Така не само ще заявите позицията си, но ще намалите риска от развитие на рак на гърдата".

Още по темата:

4.5, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноИсторияНовиниЛайфстайлЗдравни съветиМедицински изследванияКлинични пътекиЛичностиОрганизацииНормативни актовеСоциални грижиАлтернативна медицинаСнимкиХранене при...СпециалистиЛеченияПатологияПсихологияПроизводителиАнкетиБотаникаНаправления в медицинатаНаучни публикацииЗаведенияПрезентацииОткритияГеографияСпортФизиологияТестовеРецептиДиети