Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Учени: Пижами от вълна вместо памук за по-качествен и дълъг сън

Учени: Пижами от вълна вместо памук за по-качествен и дълъг сън

Учени: Пижами от вълна вместо памук за по-качествен и дълъг сън - изображение

Пижамите от вълна, вместо от памук, ви гарантират до 15 минути допълнителен сън, показват нови изследвания.

Експерти установяват, че вълната помага на тялото да се запази в "зоната на топлинен комфорт", която е най-благоприятна за спокойния сън.

Учените в Австралия провеждат две изследвания с доброволци от младото и старо поколение, за да тестват теорията си.

В първата група студенти на 20-годишна възраст заспиват средно с четири минути по-бързо, когато носят пижами от мериносова вълна, а не от памук. Те също така се наслаждават на допълнителни седем минути повече сън на вечер.

Второто изследване установява, че вълнените пижами оказват още по-голямо въздействие върху възрастните от 65 до 70 години. Те заспиват след 12 минути. Доброволците, които заспиват с полиестерни или памучни пижами заспиват съответно за 22 и 27 минути.

Изследователят Д-р Пол Суон от Университета в Сидни казва: "Може би това не е съвпадение, защото вълната регулира телесната ви температура много по-добре, като ви държи в т.нар." зона на топлинния комфорт ", затова не само заспивате по-бързо, спите по-дълго, но също така имате по-дълбок, по-качествен сън. Качествто на добрия сън става все по-трудно в съвременните времена и всичко, което помага, е чудесно за вашето умствено и физическо здраве", заключва той.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: telegraph.co.uk 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайл