Начало Лайфстайл Красота и стил Модерно Ултравиолетово – цветът на 2018 г.

Ултравиолетово – цветът на 2018 г.

Ултравиолетово – цветът на 2018 г.  - изображение

Ултравиолетовото е цветът на 2018 година според изследователския институт "Пантон". За 19-та поредна година Институтът определя един тон, който да "властва" цели 12 месеца. Всяка година след избирането му настъпват значителни промени в различни сфери на обществения живот. Дизайнери, търговци, моделиери се съобразяват с новия нюанс. Ако до този момент той не е присъствал в предложенията им, те бързат, за да поправят това недоразумение. Освен в модата избраният нюанс стремително навлиза и в интериорното обзавеждане, автомобилите, домакинските уреди и др.

Миналата година на мода бе "пролетно зелено", но сега е време да приветстваме "ултравиолетовото" - нюансът на лилавото, който символизира "изобретателност, въображение и проправя път към бъдещето". Освен това цветът изобразява "космосът и заобикалящата ни среда".

ултравиолетово

 

 

Как се избира цветът на годината?

Това е доста труден и сложен процес, който отнема месеци. Извършват се дълги проучвания, провеждат се срещи с дизайнери и търговци. Влияние върху избора оказват и редица световни събития. След оживени дискусии и спорове все пак се стига до консенсус. Изборът на конкретен цвят се запечатва в плик, а участниците в проучването нямат право да изнасят вътрешна информация, докато официално от Института не излязат със съобщение.

ултравиолетово

Лилавият цвят, освен че е сложен, е и най-труден за възприемане. От Инситута обясняват как се получава той: "Смесват се два абсолютно противоположни тона – синьо и червено. Синьото е охлаждащо и успокояващо, а червеното носи агресивна енергия, която се балансира от мекото синьо. В новия цвят по-голямо влияние има синият нюанс, отколкото червеният. Това означава повече "мисъл, мистика, духовност", разкриват служителите.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник:pantone.com; people.com; glamour.com; nytimes.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлХранене при...ЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиХрани и ястияАлт. медицинаРецептиФизиологияИстория