Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Ужасяващите начини, по които стресът влияе на тялото ви (част 2)

Ужасяващите начини, по които стресът влияе на тялото ви (част 2)

Ужасяващите начини, по които стресът влияе на тялото ви (част 2) - изображение

Стресът не е явление, което се появява само в главата ви. Ефектът от него засяга почти всяка част от тялото ви. Той не може да се приема едностранно като нещо напълно лошо или напълно добро за организма ви. По-скоро е биологичен процес, появяващ се, за да ви покаже, че около вас има заплахи.

Но как точно реагира тялото ви на стреса? Д-р Синди Гейер и д-р Джоел Кан обясняват подробно пред INSIDER.

ПРИ БРЕМЕННОСТ СТРЕСЪТ МОЖЕ ДА НАВРЕДИ НА БЕБЕТО

бременност

Хормоните, причинени от стреса на бременните жени, могат да повлияят силно на растежа на детето. Пренаталният стрес при майката е свързан с повишен риск от аутизъм, депресия, шизофрения и редуцирани когнитивни способности при детето.

ИЗОСТРЯТ СЕ КОЖНИТЕ ПРОБЛЕМИ И СЕ УВЕЛИЧАВА АКНЕТО

кожни проблеми

Не е изненадващо, че стресът повлиява негативно на най-големия човешки орган. Изследователи са идентифицирали голям набор от състояния, които не са причинени пряко от натрупания стрес, но биват силно изострени от неговото влияние. Това включва акне, псориазис, розацея, алопеция и екземи. 

Доказателства показват още, че на организма му е нужно много повече време, за да се възстанови от наранявания, когато е под влияние на стрес, отколкото в нормално състояние.

ПОВИШАВА РИСКА ОТ НАСТИНКА

настинка

Това твърдение все още не е доказано напълно, но няколко проучвания загатват истинността на хипотезата.

През 2012 например 276 здрави възрастни индивида са подложени на тест, с който да се проверят нивата на стрес в ежедневието им. След това им се дават капки за нос, съдържащи риновирус – най-честата причина за обикновената настинка. Хората, съобщили за наличие на стрес в живота си, са се заразили с вируса в двойно по-голям брой в сравнение с тези, които не са под подобно влияние.

СТРЕСЪТ ПОРАЖДА ДЕПРЕСИЯ

депресия

Връзката между стреса и депресията д-р Гейер сравнява с прословутата гатанка за яйцето и кокошката и великия въпрос "А кое от двете е първо". Все още науката не е напълно наясно кое поражда другото, но сигурното е, че връзката между двете е изключително силна.

КАК ДА СЕ СПРАВЯТЕ СЪС СТРЕСА В ЖИВОТА СИ

предотвратяване

Д-р Кан споделя пред INSIDER своите топ 3 стратегии в справянето със стреса:

  1. здравословна и пълноценна диета;
  2. упражнения и тренировки;
  3. добър и качествен сън.

Най-важното обаче и според двамата лекари е да се вслушвате в тялото си. Давайте му почивката, която заслужава. Тренирайте и се движете активно, когато почувствате прилив на енергия. Прекарвайте време с приятели, когато усетите нужда от социални контакти и не си слагайте граници.

А усетите ли напрежение в живота си, веднага открийте първоизточника и го отстранете. Така ще предотвратите всички изброени вреди от стреса и ще си подарите едно спокойно ежедневие, за което ще имате енергията да се наслаждавате.

Първа част на статията прочетете ТУК

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: businessinsider.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноНовиниПсихологияЗдравни съветиХранене при...ЛеченияНормативни актовеРецептиИсторияСоциални грижиАлт. медицинаБотаникаСпортСнимкиТестове