Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Ужасяващите начини, по които стресът влияе на тялото ви (част 1)

Ужасяващите начини, по които стресът влияе на тялото ви (част 1)

Ужасяващите начини, по които стресът влияе на тялото ви (част 1) - изображение

Стресът не е явление, което се появява само в главата ви. Ефектът от него засяга почти всяка част от тялото ви. Той не може да се приема едностранно като нещо напълно лошо или напълно добро за организма ви. По-скоро е биологичен процес, появяващ се, за да ви покаже, че около вас има заплахи.

В един хармоничен свят, когато се появят леки дразнители, стресът ви показва, че трябва да се предпазите от тях. Но в реалния свят, който е далеч от идеален и хармоничен, дразнителите са много и стресът може да се превърне в хроничен, а оттам да започне и силно негативно влияние върху целия ви организъм.

Но как точно реагира тялото ви на стреса? Д-р Синди Гейер и д-р Джоуел Кан обясняват подробно пред INSIDER.

ХРОНИЧНИЯТ СТРЕС СЪСИПВА СЪНЯ ВИ

безсъние

Може би не ви е нужен лекар, за да ви каже това, но както д-р Гейер, така и д-р Джоуел се съгласяват, че най-силно стресът се отразява върху съня ви и няма как това да не бъде споменато още на първо място.

Гейер дори се позовава на проучване от 2015 г., което проследява жени на средна възраст в продължение на 9 години. Тези, които са отчели най-високи нива на стрес, са имали най-неспокоен сън, а някои от тях дори са стигали до инсомния.

Страшната част е, че хроничната липса на качествен сън води до повишен риск от сърдечни заболявания, наднормено тегло и диабет.

ЛИШЕНИЯТА ОТ СЪН ВОДЯТ ДО ПО-НЕЗДРАВОСЛОВЕН ИЗБОР НА ХРАНА

нездравословна храна

Научна публикация от 2015 г. твърди, че липсата на сън води до малка, но устойчива промяна в хранителните навици на човек. Ефектът се изявява в приемането на по-малко калории, но повече мазнини и въглехидрати.

Разбира се, всяко правило си има изключения. Всеки познава поне един човек, който отслабва силно под стрес, но това всъщност е рядко срещано явление. По-голяма вероятност има стрелката на кантара да скочи нагоре.

МОТИВАЦИЯТА ВИ ЗА ТРЕНИРОВКИ НАМАЛЯВА

спорт

Хората, които са под голям стрес основно заради натоварения си график, често пропускат ходенето във фитнеса и тренировките у дома.

В заключение от всички изброени досега неща, може сами да видите, че стресът ви кара да се храните по-лошо и да се движите по-малко, което изобщо не е добра комбинация, особено ако се опитвате да спазвате някаква форма и да не качвате килограми.

МОЖЕ ДА ПОВРЕДИ ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА ВИ СИСТЕМА

храносмилане

Ако някога ви се е случвало да повърнете, преди да говорите пред публика, то знаете за какво говорим. Но влиянието на стреса идва под различни форми. Известно е още, че причинява симптоми като киселини, лошо храносмилане, гадене, повръщане, диария и запек.

Проблемите произлизат от това, че мозъкът и храносмилателния тракт са пряко свързани и се контролират от сходни хормони.

Втора част на статията прочетете ТУК 

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: businessinsider.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноНовиниПсихологияЗдравни съветиХранене при...Нормативни актовеЛеченияРецептиИсторияСоциални грижиАлт. медицинаБотаникаСпортСнимкиТестове