Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Транспортирането на дървета в Китай през погледа на един фотограф

Транспортирането на дървета в Китай през погледа на един фотограф

Транспортирането на дървета в Китай през погледа на един фотограф - изображение

От няколко години насам китайското правителство засажда хиляди дървета в градовете в цялата страна, надявайки се да създаде градска гора, която да се бори със замърсяването, както и да донесе сянка на обществените пространства. Усилието е похвално, но ако трябва да проучите произхода на някои от тези дървета, ще откриете обезпокоителен процес. Голяма част от тези дървета не се отглеждат в сегашното си градско положение, a се преместват като зрели дървета от селските райони.

"Цялата "зелена" концепция е злоупотреба", разкрива китайският фотограф Ян Престън, която се натъква на разочароващата тенденция преди повече от пет години, докато работи върху проект за снимки по цялата дължина на река Янгце.

дървета

През март 2013 г. Престън се отбива в малкото село Xialiu в провинция Юнан, където забелязва красиво 300-годишно дърво фикус. Селото е трябвало да бъде разрушено, защото наблизо е построен язовир. Фотографката запечатва кадри от селото, преди то да изчезне завинаги. Три месеца по-късно, когато Престън се връща в селото от него не е останало нищо. Не само сградите, но и дърветата ги няма. Ян научава от селяните, които са се преместили да живеят по-високо над язовира, че всички стари дървета в селото са били продадени за около 10 000 паунда. Най-голямото от тях - 300-годишният фикус, който тя нарича "Франк" е продаден на петзвезден хотел, който се строи в град Бинчуан, на около два часа път с кола. Тя отива на място и установява, че фикусът е там, но хотел няма, а строителството на сградата още не е стартирало.

дървета

"Видях дървото в дома му, покрито с листа, тъй като селяните живееха около него. Сега беше като човек, чиито ръце, пръсти и тяло са отрязани. Доста тъжна гледка", споделя тя. На въпроса дали фикусът ще оцелее, един от пазачите отговаря положително. Две години по-късно фотографката се връща да види дървото, но се оказва, че то е умряло. 

"Транспортирането на дървета в Китай е сериозна индустрия", заявява Престън пред Guardian. "Ужасно много дървета са изкоренени и са изпратени на големи разстояния до нови градове и реконструкции. Някои купувачи дори не се интересуват дали новият климат е подходящ за тях. Виждала съм дървета, които са били взети от Виетнам, засадени на места, твърде студени за тях. Трябва да ги обвиват в гигантски пластмасови торби, но никой не го прави."

Фотографката издава книга на име "Гора". В нея тя разказва историята на 60 дървета, изселени от тяхното първоначално местообитание и засадени на нови места.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: amusingplanet.com

Снимки: photo Yan Wang Preston

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиТестовеИсторияНовиниАлт. медицинаБотаникаСпортОрганизацииВидеоРецептиЛеченияГеографияНаправления в медицината