Начало Лайфстайл Красота и стил Модерно Топ 9 изобретения, които завинаги променят света на модата – част 2

Топ 9 изобретения, които завинаги променят света на модата – част 2

Топ 9 изобретения, които  завинаги променят света на модата – част 2 - изображение

Малка черна рокля

черна рокля

За изобретяването на разкошната малка черна рокля се носят много легенди. Някои хора смятат, че причината за иновативната кройка на роклята е недостига на плат, който е имало след края на войната.
В началото на XX век не е уместно дама да носи дрехи в черно, освен ако не е била в траур. Според друга легенда малката черна рокля е наложена от Коко Шанел. Смята се, че тя решава да изработи подобен тип дреха, за да накара светът да скърби с нея заради смъртта на нейния любим. Близки до дизайнерката подкрепят тази теза и разкриват, че след погребението на гаджето й Бой Капел, френската дизайнерка издава заповед всички покривки, пердета и чаршафи в дома й да бъдат сменени с черни.

Найлонови чорапи

найлонови чорапи

Преди модните дизайнери XX век чорапите са били вълнени, копринени и къси. Вълнените са били тежки, копринените не са били тънки и прозрачни, и се късат много лесно. През 1939 г. компанията "Дюпон" промотира за първи път прототипът на найлоновите чорапи на Световната изложба. Седем месеца по-късно те вече се продават в магазините. В рамките на един ден те стават най-популярната стока. Само за 3 часа са продадени 4000 бройки. Производителите едва успяват да се справят с това.

Кожено яке

кожено яке

Коженото яке е замислено още по време на Първата световна война в Америка. То е било използвано от пилотите като удобна дреха, която да ги предпазва от студа.
През 1928 г. фирмата Schott създаде кожено яке с цип, което става известно под наименованието "байкърско яке". Пикът на кожените якета настъпва, когато Елвис Пресли и Марлон Брандо ги носят по време на участия и фотосесии. Те превръщат дрехата в символ на свободата и непокорството.

Сутиен

СУТИЕН

В началото на ХХ век Пол Поаре, френският стилист изобретява сутиена с цел да замести корсета. Много трудно женското съсловие приема това нововъдение и демонстративно отказва да го носи. Но с течение на времето на времето сутиенът се превръща в най-популярното женско облекло. През 1977 година е създаден и спортният сутиен, който да прикрепя гърдите при активно движение.

източник: brightside.me

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиСпортЛюбопитноЗдравни съветиНовиниЛечения