Начало Лайфстайл Красота и стил Модерно Топ 9 изобретения, които завинаги променят света на модата – част 1

Топ 9 изобретения, които завинаги променят света на модата – част 1

Топ 9 изобретения, които  завинаги променят света на модата – част 1 - изображение

Дънки

дънки

През XVII-ти век в италианския град Генуа немският евреин Леви Щраус установява, че хората, които търсят злато в района се нуждаят от удобни и здрави панталони, заради тежките условия на труд. Той започва да шие дрехи, които са с кафяв цвят, конопени влакна и изработени от брезент. Те имат тиранти и са много издръжливи. Хората ги харесват, а поръчките скачат. Няколко месеца по-късно Леви поръчва плат от Ним, Гранция, за да подобри качеството на дрехите (оттук идва и наименованието „деним“).

Любопитна подробност е, че надписа върху стоките, в които идва платът пише "Genes", което на американски започва да се произнася като "джинси". През 1873 г. Щраус си осигурява патент, за да произвежда популярните сини дънки. От този момент този вид дрехи са любими на мъже и жени по цял свят. Към днешна дата фирмата на Щраус функционира под известната марка Леви.

Високи токчета

високи токчета


Може и да не повярвате, но обувките на висок ток са носени от мъжете чак до края на XVII-ти век . В Средновековна Европа високото дървено сабо е било известно сред мъжете от по-горните социални прослойки като средство за предпазване на дрехите от мръсотията на града. През XVI - ти век ботушите с подметки са били носени от конните ездачи, тъй като не са се плъзгали през стремето. (метално приспособление към седлата, където ездачът поставя краката си.) Съвременните токчета тип стилето, които днес всяка дама има в гардероба си ( рядко един чифт), се появяват чак през миналия век.

Бански

бански

На модното дефиле през 1946 година в Париж за първи път жена е облечена в бански костюм от две части. Тази дързост - от една страна на дизайнера, а от друга на модела Мишел Бернардини създават нечуван скандал, понеже през това време това е било проява на дързост.
В края на XVIII - ти век и началото на XIX-ти век хората започват да бъдат по-освободени в мисленето си. Мъжките и женските костюми се появяват отделно. Мъжките са раирани бански, които са в бял и син цвят, а женските са тип рокли до коляното, които се съчетават с панталони буфон.
В средата на XIX-ти век банските костюми претърпяват значителна метаморфоза. Те стават по-къси, по-удобни и практични. През 1920г. Коко Шанел е първата, която налага тенденцията за т.нар. „почерняване“. За тази цел на слънце се излагат краката, ръцете и раменете. През 1946-та година се появяват бикините, които първоначално са подложени на критика, но след като Бриджит Бардо и Мерилин Монро започват да ги носят общността ги приема.

източник: brightside.me

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиВидеоЛюбопитно