Начало Лайфстайл За свободното време Моето хоби Той рисува ходейки! Вижте гигантските ландшафтни картини на ходещия художник Саймън Бек

Той рисува ходейки! Вижте гигантските ландшафтни картини на ходещия художник Саймън Бек

Той рисува ходейки! Вижте гигантските ландшафтни картини на ходещия художник Саймън Бек - изображение

Вече цяло десетилетие Саймън Бек – английски експерт в ориентирането, инженер, математик и очевидно природно надарен художник – рисува своите гигантски картини в снега, създавайки средно по 30 илюстрации в рамките на зимния сезон в Северното полукълбо, предимно в Алпите. Освен в снега 56-годишният възпитаник на гимназия Милфийлд и университета в Оксфорд твори в пясъка, произвеждайки десетки внушителни по размерите си и прецизността към всеки детайл картини по плажовете на Нова Зеландия и Острова.

В галерията, която публикуваме във Framar.bg (ТУК можете да видите първата част - със снежните му проекти, а ТУК - втората, с тези, направени на пясъка) и която включва близо 50 фотографии, избрани измежду стотиците в неговата официална страница във Facebook, можете да видите някои от най-впечатляващите му проекти както в снега, така и в пясъка.

Самият Бек описва своето изкуство като "картографиране наобратно – започваш с картата и трябва да накараш земната твърд под краката си да приеме тази карта". Обикновено са му необходими около 10-11 часа за създаването на една илюстрация с размери 100 на 100 метра, което означава около 40 километра вървене по точно определена, предварително намислена, изчислена и начертана схема.

Ставайки световноизвестен с изкуството си, обединяващо умения и познания като висша математика, ориентиране в непозната местност (с карта, компас, висотомер, крачкомер и др.) и, разбира се, перфектна физическа подготовка и издръжливост при сурови климатични условия, Бек вече има издадена книга Simon Beck: Snow Art (Снежното изкуство на Саймън Бек) и дори модна линия, вдъхновена от проектите му.

Той започва да се занимава с ландшафтни илюстрации изцяло за забавление през 2004 година, като запазва работата си – специалист в ориентирането, за какъвто е признат още през 1974 година, когато печели Британския открит шампионат по ориентиране – съвсем до скоро.

Търсен от цял свят за различни проекти, включително за изработването на рекламни лога и визии, сега той е поставил фокуса върху хобито си и нищо не подсказва, че се е изморил и планира пенсия, въпреки напредването на възрастта му.

В действителност той изглежда много по-млад от повечето си връстници, което важи с пълна сила за повечето хора, прекарващи толкова много време на открито, в планината, правейки онова, което в максимална степен осмисля дните им.

"Когато имате пред себе си бял лист хартия, вие рисувате върху него. Същото е и с навалелия, девствен сняг – какво по-естествено от това да ви се прииска да го изрисувате", обяснява креативния си импулс англичанинът.

Бек почти винаги следва предварително скицирани математически чертежи. Геометричните модели са по-забавни за правене, тъй като изискват по-малко измервателна работа. "Можете да се заемете с рисуването много по-скоро. Просто трябва да следвате елементарни правила. Не се налага постоянно да сравнявате с диаграмата. Можете да разчитате на паметта си. Освен това крайният резултат е най-добър", споделя още Бек, чийто най-верен помощник е компасът – единственият уред, който носи със себе си.

Освен на него, той разчита на броенето на крачките, които извървява: "На човек му се иска да започне от средата, което обаче няма как да стане, защото трябва да стигнеш до там някак. Ако правиш звезда, трябва да ходиш по права линия, докато стигнеш до средата, след това да изчислиш посоката и направиш свръзката със следващата полигонова (опорна) точка и така нататък", издава спецификата на работата си Саймън.

Обикновено първият час от всеки проект той прекарва именно в набелязването на опорните точки, разчитайки на своя компас. За да остави следите си в снега, той гази енергично в преспите със своите специални обувки за сняг, като внимава да не стъпи встрани и наруши идеалната линия на своите просеки. Един час му е достатъчен, за да направи първоначалната мрежа от просеки в снега, след което става много по-лесно да достига от точка А до точка Б.

Лесно? Разбира се, всеки, който е добър в нещо, го прави да изглежда едва ли не елементарно като детска игра за околните. Само че това е заблуда, на която не би трябвало да се поддава никой друг, освен малките деца, които имат правото да вярват, че могат да постигнат всичко. Някои от тях действително ще го направят един ден, стига да посветят цялата си енергия и впрегнат ума си в точно определена дейност, кауза или мисия, без никой и нищо да е в състояние да ги откаже от целта им. Също като Саймън Бек – вървящият англичанин, който по-добре от всеки друг творец придава тежест на думите на автора на прочутото произведение "Walking" Хенри Дейвид Торо:

"Така, както една единствена стъпка не е достатъчна, за да проправи пътека на земята, така и една единствена мисъл не може да проправи път в съзнанието. За да проправиш дълбок физическа диря, трябва да вървиш отново и отново. За да оставиш дълбока ментална диря, трябва да мислиш отново и отново с мислите, които би искал да доминират в живота ти."
и
"Обичам да съм сам. Досега не съм срещнал човешка компания, която да е по-добра компания от уединението"

 
      
Интересното на горната илюстрация е, че е направена на 21 декември 2012 година, както самият Бек подчертава - това бе датата, на която според мнозина Светът трябваше да "свърши".
             

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиРецептиЛюбопитноИнтервютаСпортНовиниСоциални грижиИсторияПсихологияТестовеБотаникаОбразованиеАлт. медицина