Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Този петък ще може да наблюдавате 3 астрономически събития в нощното небе

Този петък ще може да наблюдавате 3 астрономически събития в нощното небе

Този петък ще може да наблюдавате 3 астрономически събития в нощното небе - изображение

Изтърсете праха от телескопа си, защото три спиращи дъха астрономически събития предстоят да се случат във февруарското небе в една и съща вечер този уикенд. От вечерта на 10 до сутринта на 11 февруари астрономите непрофесионалисти ще имат възможност да станат свидетели на едно невероятно шоу с дълга програма: снежна луна, лунно затъмнение и Новогодишната синьо-зелена комета ще се появят едновременно в небето.

Всяко едно от тези астрономически събития е само по себе си вдъхновяващо, а какво ще кажете за трите едновременно? Едва сдържаме вълнението си. Вижте какво представлява всяко от тях:

Снежна луна

Това е един претенциозен термин за февруарското пълнолуние. Името произхожда от факта, че февруари е месецът от годината, през който вали най-много сняг. Снежната луна ще изгрее в 17:33 в петък и ще залезе в 7:22 на другата сутрин и със сигурност няма шанс да я пропуснете в небето.

Новогодишната комета /45Р/Хонда-Маркос-Пайдушакова/

Кометата е кръстена по този начин, защото движението й през небето започна в новогодишната нощ на 2016 г. и ще може да се наблюдава над нас и на 11 февруари. Тази комета е видима на всеки 5 години и 3 месеца, така че не пропускайте шанса си този уикенд, защото в противен случай ще ви се наложи да почакате до 2022 г. Тя ще премине само на 12 милиона км от Земята и ще може да бъде наблюдавана с увеличителна техника /бинокъл или малък телескоп/ преди изгрев между четвъртък и неделя в съзвездието Херкулес. Цветът на опашката й ще бъде магично синьо-зелен.

Лунно затъмнение

Лунното затъмнение се случва, когато Слънцето, Земята и Луната се подредят в една линия. Когато Земята застане пред Слънцето, сянката й пада върху Луната, което я кара да изглежда червена. Природният феномен ще може да се наблюдава в небето над Европа, Африка и голяма част от Азия и Северна Америка. Затъмнението ще е видимо от 00.30 часа българско време до 04:52 часа, като максимумът му ще бъде в 02:43 часа.

Така че нагласяйте още от сега алармите си, за да сте сигурни, че няма да пропуснете нито едно от представленията в петъчната нощ! Пожелаваме успех и ясно небе на всички звездобройци!

източник: popsugar.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиИсторияЛюбопитноАнкетиДиети