Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Титаник: шестимата забравени оцелели

Титаник: шестимата забравени оцелели

Титаник: шестимата забравени оцелели  - изображение

На 15 април 1912 г. около 2224 души са били на борда на "Титаник", докато огромният лайнер потъва в Атлантическия океан и само 700 оцеляват. Днес, повече от 100 години по-късно, историята на шестима от тези 700 души излиза наяве. 

Титаник

"Шест момчета от Китай оцеляват потъването на Титаник и 24 часа по-късно са отписани от историята", твърди нов документален филм.

Благодарение на новия документален филм "Шестимата" ("The Six"), планиран да се появи на пазара в края на 2018 г., светът може най-накрая да научи историята на шестимата китайски мъже – оцелели, но не и получили вниманието, което заслужават.

Шестимата

Лий Бин, Фан Лан, Чан Чъп, Ах Лам, Чун Фо, Лин Хъ, Лий Лин и Лен Лам са третокласни пътници, като всички са записани на един и същ билет, когато резервират престоя си на Титаник. Те са работили по товарни кораби между Китай и Европа и както повечето пътници от трета класа вероятно са били решени да започнат нов живот в Америка. Смята се, че Лий Лин и Лен Лам са потънали заедно с кораба, но останалите шестима са успели да се спасят: някои от тях с последната спасителна лодка, други – благодарение на отломките в ледената вода. И нищо от това не е било лесно, защото са китайци.

Билет от Титаник

Точните детайли относно спасяването им са оскъдни, но според сведенията на очевидец: офицерът, отговорен за спасителната лодка се колебае дали да допусне китаеца на плавателния съд, тъй като "има други, по-достойни да бъдат спасени". Останалите присъстващи все пак го убеждават да качи удавника на лодката.

Забравените оцелели

Докато полудялата преса нетърпеливо разказва множество истории както за оцелелите, така и за онези, които не са успели, те са все пак ограничени до британските и американски пътници, озовали се на борда на обречения кораб. Всъщност, ако шестимата китайци изобщо са споменати, е било с цел позорното обвинение, че са се скатали в спасителната лодка, на която са "намерени заклещени под седалките". Отношението, с което тези мъже се сблъскват, когато пристигат в Щатите, също не е особено топло.

Последната спасителна лодка от Титаник
Последната спасителна лодка от презокеанския лайнер.

Защо това се случило?

Расизмът срещу китайския народ има дълга история в Америка, но е бил особено гореща тема през десетилетията около разрухата Титаник. Поради загрижените американци, които считат, че притокът на китайци в страната се увеличава и рефлектира върху политиката и икономиката, правителството приема ограничения на броя на пристигащите имигранти (китайци).

Едва през 1943 г. по време на Втората световна война на китайците е разрешено американско гражданство. 

След като преживяват едно от най-големите морски бедствия в историята, шестимата оцелели са принудени да напуснат САЩ. За около век след това не е ясно какво се случило с тях, но екипът създатели на документалния филм "Шестимата" успява да проследи стъпките им. Очаквано, пътят води обратно към Китай, но не за всички.

Редактор: Наталия Тотева

Източник: allthatsinteresting.com

3.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимки