Начало Лайфстайл За свободното време Моето хоби Тенденцията на боядисаните камъчета пресича континенти

Тенденцията на боядисаните камъчета пресича континенти

Тенденцията на боядисаните камъчета пресича континенти  - изображение

Защо хиляди хора по света прекарват свободното си време в това да превръщат камъчета в животни или анимационни герои – и след това ги скриват, за да бъдат открити от непознати?

Ако сте решили да отидете на плаж днес, може да получите изненада: гладко камъче, боядисано в цветна картина (животните и анимационните герои са често срещани) или вдъхновяващо съобщение. Боядисването на камъчета ("rocking") е мания, които изглежда води началото си от САЩ и проекта на Меган Мърфи "The Kindness Rocks". Идеята й хрумва след като започва да събира сърцевидни камъчета и стъкълца, които определя като "редки съкровища или знаци и послания" от покойните си родители. "Да ги откривам ме правеше щастлива и искам да дам на другите подобно преживяване."

Сега преуспяващата международна общност от любители артисти декорира камъните, преди да ги скрие на различни публични места. Британската фейсбук група "Love on the rocks" събира повече от 64 000 членове, след като Вики Стансфийлд от Есекс я стартира преди година. "Страдам от депресия и исках да намеря спокойно хоби, което не изисква специални умения, безплатно е и мога да го приложа в 2 през нощта, когато умът ми блуждае", коментира тя.

Джаки Бърнс, която живее в Моркъм е друг ентусиаст. Тя има някои съвети за начинаещите: "Декорирайте камъчетата като използвате акрилна боя или перманентни писалки, след което ги запечатайте срещу времето (с лак за нокти например). Напишете името (на определена Фейсбук група) на празната страна. Скрийте го на сигурно място, изчакайте някой да го открие и публикува в обозначената група и се насладете на неговото пътуване."

Някои камъни са прекосявали континенти – като този, който Иън Хайнс открива в Южен Лондон и по-късно оставя в Мароко. Други разпространяват съобщения.

Докато планира ден за почит на жертвите от нападението на "Manchester Arena", Ники Лун окуражава хората да оставят камъчета, украсени със символична пчела и хаштаг #lovemcr на определени места в града на 22 май. Откъде се появи това движение, което завладява въображението? "Хората се опитват да се свържат един с друг", твърди Мърфи.

По статията работи: Наталия Тотева

Източник: theguardian.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноНовиниБотаникаРецепти