Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Семейни ритуали и традиции Тайните на кърменето на жените от племената "Химба" и "Бенг"

Тайните на кърменето на жените от племената "Химба" и "Бенг"

Тайните на кърменето на жените от племената "Химба" и "Бенг" - изображение

Брук Шезла, еволюционен антрополог от университета в Лос Анджелис, Калифорния решава да замине в Намибия, за да разбере как жените от племето „Химба“ кърмят своите деца.

"Тази идея ми хрумна, още преди да родя първото ми дете. Винаги съм си мислела, че да кърмиш е супер лесно. Бях шокирана от това колко ми беше трудно, когато родих. И тогава желанието ,да разбера повече за този процес, надделя и веднага стегнах куфарите за Намибия“, разказва тя.

племе

Племето „Химба“ са етническа група, която живее изолирана от съвременните градове. Жителите пазят всички свои традиции и вярвания. Браковете им са полигамни, като и до днес е запазен обичаят мъжете да си разменят жените по време на празници. Основното препитание на племето е отглеждането на добитък.

„Майките все още раждат в домашни условия. И всички кърмят с лекота. Това бе едно от първите неща, които ми направи впечатление“ , казва Шезла. Те дори кърмят, докато се разхождат или вършат някаква домакинска работа. Носят бебетата на гърба си, а след това, ако то плаче, те го изваждат, хранят го и след това слагат малкото обратно на гърба си.

племе

Шезла интервюира 30 жени от общността за техния опит в кърменето, особено през първите няколко дни след раждането. Тя установява, че една част от тях се научават  още през тяхното детство, защото те наблюдават как техните майки, сестри и приятели, хранят своите малки. По този начин, когато стане родител, женската от племето знае какво да прави и действа инстинктивно и по памет.

Две трети от жените признават, че в началото изпитват някои проблеми преди да започнат да хранят малките, като болка, страх и притеснение за производството на мляко. Има жени, които имат трудности с произвеждането на кърма и са принудени да предлагат мляко от коза, което не е рядко срещано. Но реално адаптирано мляко или шишета и подобни неща изобщо не се използват, заявява антропологът.

 

племе


При работата си „на терен“ Шезла установява, че младите нямат достатъчно познания за ранната детска грижа, като например, как да държат бебета или как да се уверят, че кърмят нормално. Как преодоляват тези проблеми? Те имат тайно оръжие, което много от нас решават да използват в крайни случаи: баби.
Когато една жена ражда, тя обикновено се връща в дома на майка си в последните седмици на бременността и остава там няколко месеца след раждането. Нейната майка и провежда обучение как да бъде добър родител.

кърмене

„Повярвайте ми, когато една жена роди тя наистина спи“, учудва се Шезла.

"Възрастните жени всъщност спят в колибата с тях след раждането и всяка сутрин събуждат новата майка с думите:" Време е да се нахрани бебето! Време е да се нахрани бебето! "

„Все още ми предстои да срещна жена, която изобщо не може да кърми, казва Шезла.


Един друг антрополог Алма Готлиб изследва етническа група „Бенг“, която се намира в Кот д'Ивоар, държава в Западна Африка.

деца

Тя разказва, че през първите няколко седмици след раждането една майка има постоянен поток от посетители, особено жени. Повечето от гостите кърмят сами малките си и спонтанно споделят своята мъдрост и знания за този процес. Благодарение на тях новата майка бързо се социализира и свиква със ситуацията.

деца

В много азиатски култури жените в продължение на 30 дни остават затворени в дома си и се грижат за роднините си. Те готвят и помагат на новата майка да се възстанови от раждането. Те също я учат как да кърми.

Много антрополози изграждат хипотези защо жените от племена с традиционна култура са толкова успешни в кърменето.

племе

На първо място майката и нейното новородено имат дълъг и непрекъснат контакт веднага след раждането. Тъй като жените са вкъщи, няма лекари и медицински сестри, които да вземат детето, за да го претеглят или да му правят някакви изследвания.

племе

"Хората от такъв тип общност знаят, че разделянето на майката от новороденото животно води до неспособност на бебето да суче. По този начин те правят изводи и за човешките същества.

баба и майка

„Напоследък осъзнаваме, че човешките бебета имат същите рефлекси, предназначени да запечатат връзката между майката и бебето,веднага след раждането, като животните", установяват антрополозите. Ако бебето се отдели от майката още през първия час, този процес може да дерайлира, обясняват учените.

племе


В съвременния свят няма майка, която да не се притеснява от това дали ще може да кърми детето си или не. Често тези жени започват да мислят, че се провалят. Затова ви съветваме да бъдете като жените от  тези две племена, които смятат, че проблемите, свързани с този процес не са голяма работа.

източник: npr.org

снимки: namibiatourismexpo.wordpress.com; dailymail.co.uk; onlytribal.com; aidamanduley.com

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиИсторияЛайфстайлСпортХранене при...НовиниЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаОрганизацииНормативни актовеФизиологияБотаникаПроизводителиЛечения