Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Сутрешните навици на някои от най-известните художници

Сутрешните навици на някои от най-известните художници

  Сутрешните навици на някои от най-известните художници - изображение

От Салвадор Дали до Анди Уорхол, вижте сутрешните навици на някой от най-талантливите художници в историята.

Салвадор Дали (1904 – 1989)

В съответствие с характера му, ежедневието на Салвадор Дали е включвало здравословна доза горделивост. "Всяка сутрин, когато се събудя, пише той през 1953 г., "изпитвам огромна доза наслада: удоволствието от това, че съм Салвадор Дали, и се питам, смаян, какво ли изумително нещо ще направи той днес, този Салвадор Дали".

Салвадор Дали

Сюрреалистът не е единственият артист със сутрешен ритуал – макар повечето хора да се осланят основно на кафето и по-малко на егото си. Но както свидетелстват ежедневните приумици на художниците, за които ще прочетете по-долу, няма само един отговор на въпроса как да разпределим деня си така, че да бъдем най-продуктивни и креативни. Всъщност, някои невероятни художници са изключени от този списък по простата причина, че обикновено се събуждат около или (след)обед. Пабло Пикасо често е пристигал в студиото си в Париж около 2 ч., а Джаксън Полък веднъж споделя пред репортер: "Имам онзи навик да работя през нощта и да спя през деня".

Жоан Миро (1893-1983)

Жоан Миро религиозно се придържал към рутината си, отчасти защото се е притеснявал, че тежката депресия, от която страда по време на младостта си (преди да започне да рисува, на около 18 годишна възраст) може да се завърне.

През 1930 г., когато живее с жена си и дъщеря си в Барселона, испанският художник се събужда в 6 ч. всяка сутрин. След сутрешен душ и лека закуска с хляб и кафе, той се настанява пред своя триножник. Миро е рисувал без да спира до 19 ч., след което е напускал студиото си и се е упражнявал в рамките на един час.

Джорджия О'Киф (1887-1986)

"Сутрините се най-хубавото време, когато няма никой наоколо", твърди Джорджия О'Киф по време на интервю през 1966 г. Всяка сутрин в 7 ч. тя се е наслаждавала на приготвената от готвача й закуска – рохки или бъркани яйца, хляб със конфитюр, чили в чесново олио, нарязани плодове и кафе или чай. Някои от сутрините Джорджия се грижи да своята градина или забавлява посетителите, но любимите й дни са тези, които прекарва в студиото.

Джорджия О'Киф 1975 г.

Балтус, френски художник (1908 – 2001)

В по-късните си години Балтус живее в огромна дървена къща в Швейцарски стил в компанията на котки, служители и втората си съпруга. Той е закусвал всяка сутрин точно в 9:30 ч. След като си прочитал пощата, той внимателно изследвал качеството на слънчевата светлина, за да реши дали ще рисува в този ден. През късната сутрин или в ранния следобяд (когато светлината е била правилна) той е ходил (или по-късно през живота си се е придвиждал с помощта на инвалидната количка и на жена си) до студиото си в близкото село. Преди да започне с работата, Балтус е казвал молитва и е медитирал часове пред недовършена картина – като е пушил през цялото време.

"Интуитивно разбирах, че пушенето удвоява способността ми да се концентрирам, което ми позволяваше да бъда изцяло погълнат от платното", казва той веднъж.

Анди Уорфол, американски художник (1928 – 1987)

Всяка събота и неделя сутрин между 1976 и 1987 г. Анди Уорхол се събужда и провежда телефонен разговор със своя приятел Пат Хакет около 9 ч., за да обсъдят събитията от предишния ден. (Първоначалната цел на разговора е създаването на прилежен запис на разходите на артиста).

Анди Уорхол

Тези разговори са  продължавали около два часа, след което Уорхол е отивал под душа, обличал се и е слизал в кухнята с двата си дакела, за да закуси с прислугата. Останалата част от сутринта е прекарвал пазарувайки – от Мадисън авеню, аукционни къщи, антикварни магазини и т.н.

Редактор: Наталия Тотева

Източник: artsy.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияСнимкиПсихологияРецептиЛюбопитноЗдравни съвети