Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Стенопис на Банкси в Ню Йорк: протест срещу задържането на турската художничка Зехра Доган

Стенопис на Банкси в Ню Йорк: протест срещу задържането на турската художничка Зехра Доган

Стенопис на Банкси в Ню Йорк: протест срещу задържането на турската художничка Зехра Доган - изображение

Откроява се последното произведение на Банкси. Стенописът, базиран в Ню Йорк, е в подкрепа на турската художничка и журналист Зехра Доган, която (както се говори) е осъдена на почти три години затвор, поради една-единствена картина.

Банкси - протестТози път работата на анонимния британски графити артист включва множество рабошови черти, наподобяващи затворнически решетки – всяка една от които обособява ден прекаран в затвора. Интерпретация на самата Зехра се показва зад група "решетки", от които най-дясната се превръща в молив. Картината, която предизвиква задържането на журналистката – изобразяваща разрошен турски град – е прожектирана над стенописа на Банкси вечерта на 15 март. Според "New York Times" произведението е с дължина над двадесет метра.

Банкси - протест
"Действително й съчувствам. Нарисувах неща, които много повече заслужават лишаване от свобода".

Думите "Освободете Зехра Доган" се появяват в долния десен ъгъл на стенописа, а Банкси споделя хаштаг #FREEzehradogan под публикацията си в Инстаграм. Доган беше осъдена на 2 години, 9 месеца и 22 дни след като нарисува турския град Нусайбин разрушен от силите на държавната сигурност.

"Преди една година Зехра Доган беше задържана заради рисуването на този акварел по снимка, която вижда във вестника", гласи един от коментарите на Банкси.

Зехра Доган - картинаПо-късно тя публикува картината в социални медийни платформи, което води до ареста й през март миналата година. Според обвиненията на държавата, Зехра е свързана с Работническа партия на Кюрдистан, която стои срещу Реджеп Таип Ердоган, въпреки твърденията й, че е публикувала картината в качеството си на журналист. Публицистите на Бански заявяват пред BBC, че Доган все още не е чувала за стенописа, както и че в момента споделя килия с още 40 други затворници и получава само периодични визити.

Един от спиращите се пред стенописа минувачи коментира: "Определено хваща окото и прилича вниманието към ситуацията. Сега е в новините. Да видим колко дълго ще остане." Творбата е съвместна работа с колегата художник Борф, който преди време е бил задържан за графити.

Според "Voice project" Зехра Доган е най-добре позната от кюрдската новинарска феминистка агенция "Jinha", на която е редактор. Екипът на организацията се състои изцяло от жени и новините се съобщават на кюрдски език. Освен че е награден журналист, Зехра е и популярен художник. Творбите й варират от колоритни и плавни изображения на традиционния кюрдски живот, до тъмни, политически ангажирани сцени. Арестувана е в кафене в Нусайбин на 21 юли, 2016 г. По време на изслушването в съда множество свидетели я посочват като член на незаконната организация, макар че нито един от тях не я познава по име. Доган свидетелства, че всички престъпления, в които е обвинена са с цел журналистическа дейност, за която е регистрирана в държавата и като член на Съюза на журналистите в Турция. Макар че процесът приключва без присъда, тя остава в затвора до 6 декември, 2016 г. Делото е възобновено на 2 март, 2017 г. и Зехра Доган е оправдана по обвинението, че е член на нелегалната политическа организация, но е осъдена на 2 години, 9 месеца и 22 дни за разпространяването на картината в социалните медии.

По статията работи: Наталия Тотева

Източници: independent.co.uk, streetartunitedstates.com, banksy.co.uk, instagram.com, voiceproject.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиСнимкиНовиниЛюбопитноЛайфстайлПсихологияРецептиОбразованиеЗдравни съветиИнтервютаАлт. медицина