Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Стан Лий - иконата на Марвел - почина на 12.11.2018г

Стан Лий - иконата на Марвел - почина на 12.11.2018г

Стан Лий - иконата на Марвел - почина на 12.11.2018г - изображение

Вчера (12.11.18г.) на 95-годишна възраст си отиде Стан Лий. Всички звезди от известната компания Marvel Publishing почетоха смъртта на знаменития писател в социалните медии.

Кърк Шнет, адвокат на дъщерята на Лий, казва пред CNN, че в понеделник сутринта комиксовият гигант бива откаран в болница, където по-късно умира. Причината за смъртта обаче все още не е известна.

Лий оставя зад себе си цяло едно легендарно наследство от комикси, прераснало във филмов франчайз за милиарди долари.

Някои от героите му (като Спайдермен и Фантастичната четворка) са прехвърлени в киното преди много години, но все още продължават да се правят нови и нови филми за тях.

Кариерата си започва в някогашния Timely Comics през 1939 г. През годините, освен писател, е бил още и редактор, а понякога и илюстратор. Отегчен от продукцията, се е подготвял да напуска компанията, докато историята не предприема случаен обрат.

В продължение на много години в бизнеса е доминирала националната за онова време DC Comics, създала образите на Супермен, Батман и Жената чудо. В края на 50-те от компанията започват да изобразяват наново своите герои, излизайки преждевременно от т.нар. "Сребърна ера на комиксите".

В началото на 60-те Лий е помолен да създаде екип от герои, който може да се съревновава с този на конкурентната фирма, а именно "Лигата на справедливостта". Така великият писател стартира цяла една революция в комиксите, макар и сам да не я вижда по този начин на времето.

Стан Лий и Спайдермен

Кино вселената на Марвел съживява бизнеса с комикси в серия от супергерои, притежаващи всички човешки недостатъци. Персонажите му винаги са живели повече в реалистичния свят с всички премеждия и ежедневни дребнотемия, независимо дали е плащане на наем, или търсене на смисъл в живота.

Всичко започва с Фантастичната четворка. Следвайки линията на успеха се появяват и Спайдермен, Хълк, Железният човек, Тор и много други.

Тези нови герои, създадени в краткия период между 1961 – 1964, придобиват изключителна популярност и позволяват на Марвел да надмине DC както по актуалност, така и по продажби.

Днес героите на Марвел са популярни в световен мащаб. И въпреки че огромните финансови успехи се дължат предимно на неговото творчество, той сам признава, че значителното състояние от приходите не е стигало до него.

След смъртта му можем само да се надяваме, че ерата на великите супергерои няма да приключи, а наследството му ще продължи да се развива.

Редактор: Милена Минчева

Източник: thisisinsider.com; cnn.com

Снимки: cnet.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитноТестовеСоциални грижиНовиниСпорт