Начало Лайфстайл Интимно 18+ Средство за идентификация ще ограничи достъпа до порнографски уебсайтове в Обединеното кралство

Средство за идентификация ще ограничи достъпа до порнографски уебсайтове в Обединеното кралство

Средство за идентификация ще ограничи достъпа до порнографски уебсайтове в Обединеното кралство - изображение

Наблюдаването на технологично информирани деца и тийнейджъри да използват интернет може да се стори трудно за много родители в настоящата дигитална ера. Скоро хората, които се опитват да получат достъп до порнографски уебсайтове, ще трябва да докажат, че са навършили 18-годишна възраст преди да бъдат одобрени. Стартирането на AgeID – онлайн инструмент, който осигурява защитена проверка на възрастта – е било официално обявено по време на "European Summit" в Лисабон.

"AgeID" се разработва от компанията "MindGeek", която притежава и няколко порнографски уебсайта, от които – "Pornhub", "RedTube" и "YouPorn". В момета AgeID използва официалните документи на потребителя (като шофьорска книжка и паспорт) за удостоверяването на неговата възраст, но предоставянето на мобилен номер, който е свързан с договор, може да бъде друг идентификационен вариант.

ИдентификацияОчаква се средството да бъде пуснато в употреба от април 2018 г. по всички сайтове за възрастни в рамките на Обединеното кралство, в съответствие със Закона за дигиталната икономика (2018), изложен от правителството. "AgeID" ще бъде регламентирано от Британския съвет за филмова класификация (BBFC).

От хората, които искат да преглеждат сайтове със съдържание за пълнолетни, ще бъде изискано да верифицират възрастта си при еднократен процес. "AgeID" няма да съхранява перманентно никаква лична информация относно потребителите на уебсайтовете, а ще им предостави "защитен вход за бъдещ достъп".

"Ние създадохме инструмент, който да корелира с предстоящото британско законодателство, като защитава децата от уебсайтовете със съдържание за пълнолетни и позволява на останалите сигурен частен достъп чрез еднократен идентификационен процес", коментира Джеймс Кларк, говорител на "AgeID".

ИдентификацияДокато някои потребители одобряват проекта на компанията, други смятат, че средството може да се използва неправилно и са обезпокоени от възможността да се злоупотребява с личните им данни. "Хората не искат "порно навиците" им да бъдат проследявани… те биха предпочели да не гледат порно, отколкото да верифицират кои са с кредитните си карти", пише една жена в Туитър. 

"До голяма част всичко, относно начина на верификация на възрастта, е ужасно нелиберално", коментира друго лице.

"AgeID" се прилага от Германия през 2015 г.

По статията работи: Наталия Тотева

Източници: independent.co.uk, pexels.com, pixabay.com/bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнкетиСнимкиНовиниИсторияСоциални грижиКлинични пътеки