Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Сондата на НАСА Касини изпрати невероятни близки снимки на Сатурн и пръстените му

Сондата на НАСА Касини изпрати невероятни близки снимки на Сатурн и пръстените му

Сондата на НАСА Касини изпрати невероятни близки снимки на Сатурн и пръстените му - изображение

Сондата на НАСА Касини се отправя на своето последно пътешествие. Ядреният космически апарат орбитира около Сатурн през последните 13 години и изпраща към Земята стотици хиляди невероятни снимки.

Сред фотографиите има близки образи на газовия гигант и известните му пръстени, както и на загадъчните му луни – включително Титан, който има собствена атмосфера, и ледения Енцеладус, който разполага с океани под повърхността, който може да поддържа примитивни форми на живот като бактерии и други микроорганизми.

За да се предотврати разбиването на Касини в някой от тези скрити океани, космическата агенция насочи апарата, на който му привършва горивото, да се разбие върху Сатурн.

В понеделник космическата сонда извърши първата от последните си пет обиколки около планетата, потапяйки се дълбоко в атмосферата на Сатурн. Това ще бъде големия финал на 20-годишната американска мисия на стойност 3.26 милиарда долара, която ще завърши на 15 септември, когато космическият апарат ще се насочи към лобното си място и ще изгори като метеор.

"Докато извършва тези пет гмурвания в Сатурн, последвани от финалното потапяне, Касини ще се превърне в първата атмосферна сонда на Сатурн," казва Линда Спайкър, учен, който участва в проекта Касини.

"Отдавна сме си поставили за цел да изпратим специална сонда към атмосферата на Сатурн и полагаме основите на бъдещите проучвания с този първи пробег."

Последните заходи на Касини ще разкрият нова и изключително ценна информация за Сатурн, неговата атмосфера и облаци, материалите, от които са изградени пръстените му, и мистериозната гравитация и магнитно поле на планетата.

"Това е мигът на слава на Касини," каза Спилкър не отдавна. "Ще твори наука до последната секунда."

Ето какво е разкрила последната обиколка на Касини.

Гравитацията на Титан, най-голямата луна на Сатурн, играе ключова роля при последните обиколки на Касини. НАСА използва тази сила, за да наклони траекторията на сондата, задача, която в противен случай би изисквала огромно количество гориво.

Сондата Касини

Отгоре виждате визията на един художник за това, което ще наблюдава Касини по залез през мъгливата атмосфера на Титан.

Тези две от последните снимки на Титан показват нови детайли от повърхността на спътника, включително облаци и мъгли в атмосферата:

Титан

Те са заснети на 21 март 2017 г., а НАСА ги публикува на 11 август.

Първата от последните 5 обиколки на Касини се извършва между пръстените и самата планета. Информацията от този полет е изпратена към НАСА вчера.

Пръстените на Сатурн

Отгоре е друг опит на художника да представи онова, което ще види Касини при последното си спускане през облаците на Сатурн.

НАСА се надява, че най-близката среща със Сатурн ще разкрие нови компоненти от атмосферата му, която учените смятат, че се състои от 75% водород, а останалото е предимно хелий.

Сатурн

Снимката с фалшиви цветове отгоре е направена с тесноъгълната камера на Касини на 18 май 2017 г., от разстояние приблизително 1.2 милиона км.

Облаците на Сатурн изглеждат като вълнообразни щрихи, направени с космическа четка, както течностите си взаимодействат с атмосферата на Сатурн.

Засега учените не могат да различат някакъв наклон между магнитното поле на Сатурн и оста му на въртене. Това се противопоставя на разбиранията ни за магнитите полета, поради което е невъзможно да знаем точно колко продължава един ден на Сатурн.

Пръстените на Сатурн

Това е близка снимка на пръстените на Сатурн, заснета от Касини.

Преди да навлезе във финалната фаза на своето пътешествие, Касини успява да заснеме този изглед на луната Прометей вътре в пръстена F на Сатурн.

Сатурн и Прометей

Касини използва тесноъгълната си камера, за да направи тази снимка, използвайки видима светлина на 13 май, 2017 г.

Неясните, но невероятни характеристики на тесния пръстен F са резултат от гравитационното взаимодействие с Прометей, който се намира на 86 км.

При следващото гмуркане в атмосферата на Сатурн на 20 август, Касини ще успее да се спусне дори още по-дълбоко. Ще може да види северното сияние на планетата и да измери температурата на южния полярен водовъртеж.

Сатурн

Снимката отгоре не е в реални цветове, и е направена посредством спектрални филтри за червена, зелена и ултравиолетова светлина. Снимките са направени на 16 юли 2017 г. на разстояние около 1.25 милиона км.

За да улови горния кадър Касини е насочила обектива на своята камера към пръстените отвъд огрения от слънцето хоризонт на Сатурн. Покрай ръба на планетата се вижда рядка мъгла. Тя изчезва в дясната част на снимката.

При последните спускания през пръстените Касини също ще може да анализира проби от тях. това ще помогне на учените да разберат колко гъсти са те и от какво са направени.

Сатурн

Горната снимка е направена с широкоъгълната камера на Касини на 25 февруари 2017 г.

На фотографията светлината на новия ден на Сатурн осветява вълнообразните облаци на планетата и гладките елипси на широките й пръстени. Това е гледката към огряната страна на пръстените от около 10 градуса над тяхната равнина.

Касини ще трябва да използва отново гравитацията на Титан на 11 септември, за да насочи последното си спускане, което ще се случи на 15 септември.

Сатурн

Тесноъгълната камера на космическия апарат Касини е уловила тази снимка на Титан на 29 май 2017 г.

Апаратът гледа към нощната страна на луната на Сатурн Титан и този ъгъл подчертава широката мъглявина на лунната атмосфера. Снимката е направена от разстояние приблизително 2 милиона км от Титан.

по статията работи: Величка мартинова

източник: sciencealert.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлИсторияЛюбопитноПсихологияОрганизации