Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Скритите послания в "Алиса в страната на чудесата"

Скритите послания в "Алиса в страната на чудесата"

Скритите послания в "Алиса в страната на чудесата" - изображение

Дали романът на Луис Карол (псевдоним за Чарлс Латуидж Доджсън) разказва за секс, наркотици и колониализъм? Или авторът просто изгражда разказ за хранителни разстройства и Войната на розите. Нека се вгледаме в една по-различна интерпретация, за да открием скритите послания в романа "Алиса в страната на чудесата".

От първото си публикуване книгата не спира да се преиздава и превежда в цял свят. С времето тя вдъхновява все повече филми, картини и компютърни игри. Има дори неврологичен синдром, кръстен на известната героиня на Карол. И все пак най-обемния страничен продукт, който поражда "Алиса…" е алтернативното четене и търсене на имплицитната символика. Този тип интерпретация нараства значително с отслабването на викторианската епоха и зараждането на психоанализата.

Сексуална символика

Алиса

Разглеждана с инструментите на новото време, книгата не изглежда никак невинна – от заешката дупка до завесата, която Алиса трябва да отстрани. Честите заключвания и отключвания се възприемат като символ на полов акт, а гъсеницата – като фалос.

Инициация на едно съзряващо момиче

Алиса

Много критици възприемат пътуването на Алиса като сексуално съзряване, а по-конкретно като инициационен ритуал, в който едно малко момиче израства в по-зряла възраст. Героинята се чувства некомфортно в тялото си, което претърпява редица значителни изменения. Самочувствието и възприятието й за себе си и света се дестабилизират, оставяйки я несигурна в собствената си идентичност. Бори се с авторитети и се стреми да осмисли логиката на привидно произволни правила, игрите, които хората около нея играят, а също така и смъртта.

Нима котката употребява марихуана?

Алиса

От 60-те години насетне към слоевете разнообразна и провокативна интерпретация на Алиса се добавя още един, който е култивиран от хората, приемащи опиати. Все пак част от обектите в романа са гъсеница, която пуши наргиле, магически гъби и захилен котарак, който се рее, появява и изчезва.

Политически употреби

Алиса

Но не всичко е секс и наркотици. Друга критическа хипотеза вижда Алиса като субект, натоварен с политическа конотация. Когато героинята скача след заека в дупката, тя се озовава в зашеметяваща и пълна със странности страна, която се управлява от темпераментна и смахната царица. Доджсън ясно е изказвал смесените си чувства относно кралица Виктория, макар и тя да обича книгата му.

А как действа Алиса, стъпвайки в непознатите земи? Както би направил всеки европеец. Объркана от живота на местните, тя се опитва да наложи собствените си ценности, но резултатите са почти катастрофални.

Това е и основният аргумент, който отхвърля категорично хипотезата за Алиса като символ на колонизацията.

И докато са се развихрили големи полемики относно разчитането на темите и мотивите в романа, някои хора твърдят, че това е просто книга за хранителните разстройства или гротескно представяне на Войната на розите.

Едно универсално гледище

За да се запознаете обаче в дълбочина с всички странни и понякога крайни интерпретации на "Алиса в страната на чудесата", трябва да се задълбочите да изследвате последователно всяко поколение, което се опитва да стигне до истинската символика в книгата. Чрез хронологическата съпоставка на различните перцепции на романа може да се проследят променящите се радикално социални ценности и нрави. Сякаш всяка епоха успява да открие собствените си прищевки и да се идентифицира по различен начин с героинята.

Алиса се сблъсква с поредица от трудни загадки и въпроси, но успява да отговори на всички. Това донякъде показва работата на автора като математик и логик. Но страната на чудесата е едно магично място, в което царува абстракцията и хаоса, а не логичната последователност. Може би именно това е важното послание на Луиз Карол – светът е лудо и непредвидимо място, в което очакванията твърде често остават разочаровани. И вместо да се лутаме в търсене на смисъл, по-добре да се насладим на самото пътуване.

Редакто: Милена Минчева

Източник: bbc.com

Още по темата:

4.3, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлРецептиИсторияОрганизацииСпорт и туризъмОбразованиеЛюбопитноСнимки