Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Свети Валентин-традиции и обичаи от цял свят

Свети Валентин -традиции и обичаи от цял свят

Свети Валентин -традиции и обичаи от цял свят - изображение

Свети Валентин е съвсем близо. Магазините вече бълват шоколадови сърчица, сърчица от цветя, кутии във формата на сърца и всякакви други щуротии, свързани със сърца. Колко еднотипно, не мислите ли?

Но не всяка държава чества американския празник, разпространил се масово из Западния свят. В някои страни, също както в България, местните традиции се запазват, а в други се празнуват успоредно два празника. А ето и някои от най-интересните случаи около така бленувания 14-ти февруари.

ЮЖНА КОРЕЯ

Свети Валентин е известен празник сред младите двойки в Южна Корея, но вариацията, по която те празнуват любовта си, е в продължение на няколко месеца. Даването на подаръци започва на 14 февруари. Тогава дамите трябва да поглезят партньора си с шоколад, бонбони и цветя. Ролите се преобръщат на същия ден, но през март. Този празник е известен като Белият ден. Тогава мъжете не просто заливат приятелките си с шоколадови глезотийки и цвета, но и се харчат доста за подарък.

А за тези, които нямат партньор, с когото да отбележат романтичния празник, също има специален 14-ти април – Черният ден. Традицията на този ден повелява необвързаните да оплакват самотата си в традиционно ястие – джаджанмийон, което всъщност представлява юфка с черен боб.

УЕЛС

Няма да откриете никой местен, който да празнува Свети Валентин. На територията на Уелс си имат традиционния Свети Дюенвен – покровител на влюбените. Този светец обаче се чества на 25-ти януари.

Обичайният подарък за Свети Дюенвен е любовна лъжица. Още на 17-ти мъжете започват да издялват дървени лъжици като знак на обич към своята любима. Различни символи и знаци, всеки символизиращ нещо, се издълбават по прибора.

В наши дни дори е прието по сватби да се подаряват богато гравирани любовни лъжици като пожелание за безкрайна любов.

БРАЗИЛИЯ

Тъй като в Бразилия често фестивалите се застъпват с традиционния 14 февруари, латиоамериканците с гореща кръв празнуват Dia dos Namorados (Денят на влюбените) на 12-ти юни. И в крак с обичайните картички и цветя се провеждат фестивали и други музикални мероприятия из цялата страна.

Размяната на подаръци не е ограничена само до романтични партньори и съпрузи. Бразилците празнуват любовта във всичките й форми, затова и се събират с приятели и роднини, с които вечерят и си подаряват подаръци.

Денят, настъпващ след Dia dos Namorados, е денят на Свети Антоний – покровителят на брака. В този ден необвързаните жени изпълняват ритуали наречени simpatias (симпатии). Те вярват, че извършването на тези обичаи ще им донесе съпруг в най-близко бъдеще.

Южна Африка

Подобно на много други части на света, и в Южна Африка празнуват Св. Валентин с традиционните знаци на любовта. Но и там съществува интересно излизане от обичайната рамка. Характерно е жените на 14 февруари да закачат сърчица по ръкавите си, а в сърчицата да са написани имената на възлюбените им.

Често така мъжете разбират за увлеченията на тайните си обожателки, а имената на момчетата, които са в открита връзка, стоят ясно изписани по блузите на дамите, които ги носят с гордост. Смята се, че тази традиция се корени още от римско време, и се е провеждала на известния фестивал Lupercalia.

А вие как ще чествате Свети Валентин?
Ще изберете нещо екзотично и нестандартно или ще заложите на традиционните цветя и бонбони?

Редактор: Милена Минчева

Източник: huffpost.com

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлАнкетиЗдравни съветиРецептиПсихология