Начало Лайфстайл Красота и стил Модерно Ръчно изработените копринени шалове на Елена Хаджигенова – нежна феерия от цветове и страст

Ръчно изработените копринени шалове на Елена Хаджигенова – нежна феерия от цветове и страст

Ръчно изработените копринени шалове на Елена Хаджигенова – нежна феерия от цветове и страст - изображение

Днес ще ви запознаем с Елена Хаджигенова – една българка, която изработва не просто шалове, а истински произведения на изкуството. Нейното хоби е страст, призвание и начин за себеизразяване. Елена създава аксесоари за всяка жена, която се чувства страхотно в тялото си, стреми се към ярко изразена индивидуалност и иска да се откроява сред тълпата.

Копринените шалове на Елена са уникални по рода си и изключително красиви. Те са нежни, ефирни, женствени и цветни и създават блестяща аура около всяка дама, която ги носи. Разнообразието на сайта й е голямо, но ако нищо не ви грабне окото и не ви нашепне „Твой съм, вземи ме!“, можете да си поръчате шал по собствен дизайн, в избрани от вас цветове. Внесете настроение в сивото си ежедневие, влезте в тон с пролетта и се почувствайте уникални и неповторими с нейните шедьоври.

От къде черпи вдъхновение за своите произведения и повече за нейната работа, ще разберете от интервюто с Елена.

Здравейте, представете се с няколко изречения на читателите на Framar.bg. Коя е Елена Хаджигенова?

Елена Хаджигенова

Усмихнато момиче, обичаща децата, цветята, спорта, вятъра в косите, хубавата музика, приятелите и срещите с тях, морето...

Най-важните хора за мен са семейството ми – съпруга ми, момчетата, сестра ми и всички, с които тя ме сближи – племениците ми, зет ми, баща ми...

Години наред прекарах в строгия и почти тъмничен режим на корпоративните среди и имах неясното усещане, че нещо ми липсва сред сивите стени, безличният безцветен мокет, еднообразните кабинети или отворени пространства... Чак преди около две години си дадох сметка, кое е било липсващото – цвета! Цветът и свободата!

Сега се занимавам по равно с любимото си рисуване, с образование и с децата и съм един много щастлив човек.

Шал

Как започнахте да се занимавате с изработването на уникални по рода си копринени шалове?

Като всички хубави неща в живота – привидно случайно.

Приятелка направи ателие за свободно творчество и аз опитах от всичко. Една от първите ми срещи с коприната беше и решаваща – просто се влюбих в нея, в магията на цветовете и така разбрах, че вече ще бъде част от живота ми... Дотолкова, че когато трябваше да направя избор за тема на докторската си дисертация не ми отне много време в колебание между тази тема и предишното си образование, и ето ме сега – щастлива, заобиколена от цвят и всеки ден готова за нови прекрасни емоции.

Откъде черпите вдъхновение за своите произведения?

От всичко и отвсякъде – случвало ми се е да загледам някаква дреха на витрина на магазин и да се впечатля от игра на цветове, която не ми е хрумвала, или пък да си представям приятелки и да творя нещо с мисълта за тях – за цветове, които биха ги допълнили и които биха ги зарадвали. Случвало ми се е и да слушам музика и изведнъж да си представя някаква цветова комбинация и да реша веднага да опитам да я приложа. Дори спортът понякога ме е вдъхновявал за дадени цветови теми – не знам как се случва... Просто се ражда някаква идея и докато не я изразя върху парчето плат не мога да спра... Решила съм скоро да опитам и на истинско платно – по-силно е от мен.

Някой помага ли ви в изработването им?

Шал

Помагат ми много хора – приятели, които коментират и понякога предлагат странни на пръв поглед комбинации; други ме снабдяват с материал, което се оказва сериозно предизвикателство, защото качественият материал е много важен. Помага ми едно момиче с шивашко ателие, което първо превръща парчето плат в едноцветен шал – без нея щях да се справям много по-трудно.  

Случвало се е да ми помагат синовете ми – особено по-малките двама, защото имат невероятен поглед и вкус към цветовете, към красивото и са ми давали идеи за цветови комбинации. Най-малкият го прави по-скоро неволно с темите от неговите картини, а средният съвсем целенасочено.

Случвало ли ви се е да направите някой шал по поръчка и той толкова да ви хареса, че да го оставите за себе си?

Да, случвало ми се е. Поръчката е най-трудното. Когато правя нещо, което се ражда в сърцето ми и след това излиза изпод ръцете ми, е лесно. Но хората имат различни вкусове и понякога се съобразявам с техният колорит, с техните разбирания за комбинации. Имала съм случаи, в които наистина съм треперила дали хората наистина ще харесат поръчаното...

Имаше два-три случая, в които съм се опитвала по желание на клиенти да повторя дадена работа, но това е невъзможно – винаги стават различни и това е хубавото.  

Веднъж съм си оставяла за себе си една поръчка – просто като я видях и си казах, че не мога да се разделя с нея и направях втори вариант, който човекът хареса много.

Шал

Лесно ли се разделяте със своите произведения?

Вече да, но в началото ми беше някак много трудно. Първоначално подарявах голяма част от творбите си, но впоследствие те започнаха да стават повече, защото винаги се раждаше нова идея. Така започнах да творя по-често, като  с течение на времето вече не ми беше толкова тежка идеята, че те ще отидат някъде другаде.

А за себе си изработвате ли често шалове?

Много рядко. Самото създаване за мен носи в себе си сила и емоция, щастлива съм след всяка следваща създадена цветна еуфория, но в повечето случаи не ги нося самата аз. От време на време си оставям по някой, когато ме грабне особено много.   

Получавате ли поръчки от чужбина?

Засега поръчките от чужбина са малко, творя относително отскоро и се опитвам да стигна до повече хора, като естествено се стремя да намеря ниша и зад граница, защото това би ми дало шанса да работя повече и да се утвърдя като създател на красота!

Шал

Какво искате да знаят нашите читатели за вашите шалове? Опишете ни емоцията, която влагате в изработването им.

Тайната на моите шалове е, че те са вълшебни. Вероятно така просто казано звучи малко... отвлечено или типично по творчески откачено, но ще се опитам да обясня емоцията. Първо, никога не рисувам, ако не съм в добро настроение – просто влагам в тях само много силна положителна енергия. Второ, когато правя даден шал или рокля за определен човек, почти винаги подсъзнателно влагам в него и лично пожелание или послание. Ще илюстрирам с два примера, които за мен са много показателни.

Една приятелка беше посветила голяма част от съзнателния си живот на една изключително сериозна обществена кауза. В един момент обяви, че се оттегля и че ще го отбележи с голямо тържество, на което бях поканена. Естествено изобщо не се колебах в идеята си, че искам да и поднеса някакъв оригинален подарък. Тя е помагала на стотици хора, за мнозина е наистина със статут на Ангел, знаех че в сърцето й има желание да стане майка и просто рисувайки и го пожелах – някак от сърцето ми излезе тази мисъл – пожелание да стане майка и също вероятно съвсем подсъзнателно в ума ми изникна образа на моя малък синеок син!

Пожелах й от цялата си душа да стане майка на едно прекрасно, любвеобилно синеоко детенце.... Естествено бях забравила за този момент, но когато преди известно време тя обяви появата на синеокия си син пред приятелите си .... образът на пожеланото от мен се появи отново! Пожеланието ми беше станало реалност.

Друг такъв много ярък момент беше един шал, който създадох по различна технология, с която все още не винаги успявам да се справя на ниво... Дадох му име някак спонтанно, защото аз давам на всичките си творби имена – те могат да бъдат видени и в сайта ми. Та давайки му това име, се зачудих, защо пък точно така го кръстих – уж нежно, цветно... а му дадох името „Червена скала“... Година по-късно този шал замина за Италия, за да прегърне една жена, която помогна за спасяването на моя голям син след един нещастен инцидент, свързан със падане от скали! Тя се грижеше за него точно като майка, защото аз не бях там... Помагаше на семейството ни от цялото си сърце и от цялата си душа...

Шал

Какво ново да очакваме от вас и смятате ли да разширите дейността си?

Новото естествено ще дойде рано или късно, но вече се научих, че трябва да му дам време първо да се роди в сърцето ми. Новото към момента е това, че започнах освен шалове да рисувам и рокли, туники, блузи... Засега основно по поръчка, но има и няколко все още налични модела, които много харесвам.

Отделно категорично усещам силно желание да опитам да творя с ръце и да рисувам с пръсти върху платно .... вероятно това ще е новата стъпка в скалата на емоциите и новата река, в която ще мога да насоча един от потоците от енергия, които усещам.

Можете да разгледате прекрасните произведения на Елена тук: Sunrise241930.wordpress.com

автор: Величка Мартинова

снимки: sunrise241930.wordpress.com; личен архив на Елена Хаджигенова

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияСнимкиЛюбопитно